Liikenteessä lähes 2,7 miljoonaa henkilöautoa – autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan

Spread the love
(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Suomessa oli liikenteessä 3,1 miljoonaa autoa vuoden 2017 lopussa. Näistä henkilöautoja oli lähes 2,7 miljoonaa, pakettiautoja 319 000, kuorma-autoja 96 000 ja muita autoja 15 000.

 

 

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Henkilöautojen keski-ikä 11,6 vuotta

Ajoneuvokannan kasvun myötä myös autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan. Keskimääräinen liikennekäytössä oleva henkilöauto, pois lukien museoautot, oli 11,6 vuotta vanha, kun edellisvuonna henkilöauton keski-ikä oli 11,5 vuotta.

Romutettavaksi päätyneiden henkilöautojen osalta keski-ikä jatkoi niin ikään nousuaan. Romutettuna tai tuhoutuneena rekisteristä poistettujen henkilöautojen keski-ikä oli 20,7 vuotta, kun se vuotta aikaisemmin oli 20,2.

Lopullisia reksiteristäpoistoja tehtiin vuoden 2017 aikana henkilöautojen osalta yli 65 000, joka on selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina.

 

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus edelleen marginaalinen – määrä kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana

Vuoden 2017 lopussa liikennekäytössä olevista henkilöautoista 72,0 prosenttia oli bensiinikäyttöisiä. Dieselin osuus oli 27,4 prosenttia ja vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus 0,5 prosenttia.

– Koko ajoneuvokannasta vaihtoehtoisten käyttövoimien osuudet ovat vielä hyvin pieniä, mutta niiden määrä kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Jos trendi jatkuu, muutos on melkoisen nopeaa, toteaa johtava asiantuntija Aki Tilli.

Etenkin ladattavien bensiinihybridien määrämuutos on ollut poikkeuksellinen.

– Kanta on kasvanut yli 3 000 ladattavalla bensahybridillä edellisvuoteen verrattuna. Muutos selittyy ensirekisteröintien nopealla kasvulla. Kaasuautojen osalta kannan muutos on myös ollut huomattava. Kuluneen vuoden aikana kasvua on yli 1 300 autoa. Tämä puolestaan selittyy yli 800 käytettynä maahantuodulla kaasuautolla, kertoo erityisasiantuntija Antti Halmetoja.

Romutuspalkkio sekä muunto- ja sähköautotuet tukevat ajoneuvokannan uusiutumista ja vaihtoehtoisten käyttövoimien lisääntymistä

Romutuspalkkio ja muut ajoneuvokannan uudistamiseen tähtäävät tukikokeilut eli muuntotuki ja sähköautojen hankintatuki käynnistyivät vuodenvaihteessa.

Romutuspalkkiota voi saada 1500-2500 euroa, josta valtion osuus on 1000-2000 euroa ja autoalan 500 euroa. Sähköauton hankintatuki on 2000 euroa ja kaasu- tai etanolikonversion muuntotuki 200-1000 euroa. Romutuspalkkio on voimassa 1.1.-31.8.2018 ja hankinta- ja muuntotuki vuodet 2018-2021.

Jätä kommentti