Levoton Leppävirta – vuosi 1918 Leppävirran kunnanarkistossa

Spread the love

Vuosi 1918 oli Leppävirralla erityisen raskas. Sisällissodan muistovuonna 2018 esitellään tuolloin kunnan toimielimissä syntyneitä asiakirjoja. Aineisto vaihtuu kuukausittain ja näyttely kootaan verkkonäyttelyksi myös kotiseutumuseon sivulle. Näyttelyvitriini sijaitsee kunnantalolla valtuustosalin aulassa. Vitriinissä on esillä alkuperäisen asiakirjan lisäksi myös helppolukuinen versio asiakirjojen tekstistä. Näyttelyn rungon muodostavat toimielinten – lähinnä kunnallislautakunnan ja valtuuston – pöytäkirjat ja kirjeenvaihto. Arkistonäyttelyssä kunnantalolla jatketaan viime vuonna Suomi 100 -itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestetyn Elämän jälkiä paperilla -näyttelyn työtä.

Vuoden 1918 tapahtumia kunnan asiakirjojen valossa

Tammikuun alussa kokoontui taksoituslautakunta verotusta varten mutta tuolloin paikalle ei saapunut riittävästi jäseniä. Osa kieltäytyi noudattamasta kunnan määräystä kuulua taksoituslautakuntaan. Tammikuun loppuun siirrettyyn kokoukseen saapui paikalle riittävästi väkeä mutta kokous keskeytyi työväen järjestyskaartin toimesta. Kunnallislautakunta valitsi kokouksessaan 14.1.1918 jäsenet keskuslautakuntaa ja vaalilautakuntiin. Kunta oli jaettu 14 äänestysalueeseen. Ensimmäiset vuonna 1917 säädetyn kunnallisen vaalilain mukaiset kunnallisvaalit toimitettiin Leppävirralla loppuvuodesta.

Lavantautia ilmeni pitäjässä heti alkuvuodesta ja sen leviäminen pyrittiin pikaisesti estämään. Piirien terveystarkastajat määrättiin kiertämään piiriensä asuintaloissa ja neuvomaan ihmisiä ryhtymään toimiin taudin leviämisen estämiseksi.

Helmikuussa eivät kunnalliset toimielimet kokoontuneet. Kansakoulujen asiakirjoihin tehtiin merkintöjä punakaartin ja suojeluskunnan toiminnasta pitäjässä. Sodan vuoksi kunnallisiin toimielimiin ja virkoihin piti valita vuoden mittaan uusia henkilöitä entisten tilalle.

Kuntakokous kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen maaliskuussa ilman puheenjohtajia. Valtuuston kokouksessa maaliskuussa päätettiin perustaa kuntaan suojeluskunta toistaiseksi.

Kesää kohti mentäessä elintarvikepula paheni ja suoranaisesti puhuttiin nälänhädästä. Elintarvelautakunta käsitteli kokouksessaan pettujauhojen hankkimista. Vuoden aikana lautakunta käsitteli useita ostokorttihakemuksia ja päätti elintarvikkeiden kuljetusluvista.

Öljynsaannin epävarmuuden takia kunnansairashuoneelle päätettiin hankkia sähkövalo. Kouluruokailun järjestäminen laajeni. Yhden jos toisen kansakoulun johtokunta teki päätöksen keittoruuan jakamisesta lähinnä varattomien perheiden lapsille. Valtuusto päätti marraskuussa lastenkodin perustamisesta.

Sisällissodan tapahtumia Leppävirralla: http://itsenaisyys100.fi/kuohunta-kasvoi-kapinaksi-varkaudessa-ja-leppavirralla/

Verkkonäyttelyt kootaan sivulle: http://www.leppavirta.fi/palvelut/kulttuuripalvelut/kotiseutumuseo/museon-verkkonayttelyt

Jätä kommentti