Vaihtoehtoisten käyttövoimien ensirekisteröintimäärä kasvoi yli kaksinkertaiseksi edellisvuodesta

Spread the love

Uusia henkilöautoja ensirekisteröintiin 118 583, mikä on 0,4 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Vaihtoehtoisten käyttövoimien ensirekisteröintimäärä kasvoi 117 prosentilla.

(Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Vuonna 2017 bensiinikäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin 79 032 ja dieselkäyttöisiä 36 062. Bensiinikäyttöisten autojen rekisteröintien määrä kasvoi hieman, mutta dieselkäyttöisiä autoja rekisteröitiin 8,6 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vaihtoehtoisilla käyttövoimilla (ladattavat hybridit, sähkö, kaasu, flexifuel) kulkevia henkilöautoja ensirekisteröitiin 3 489, mikä on 117 % enemmän edellisvuoteen verrattuna.

 

”Vaihtoehtoiset käyttövoimat ovat varsin tuore ilmiö autoliikenteessä, mutta niiden suosio kasvaa varsin vauhdikkaasti. Suhteellisesti tarkasteltuna kehitys onkin ollut todella nopeaa. Esimerkiksi vuonna 2008 sähköautoja ensirekisteröintiin 5 ja vuonna 2017 jo 502”, kertoo tietojohtaja Juha Kenraali. ”Vaihtoehtoisista käyttövoimista eri käyttövoimien suosio hakee vielä paikkaansa. Sähköautot ja ladattavat hybridit menestyvät nyt hyvin, sillä tarjonta on monipuolistunut. Flexifuel käyttöisten autojen myynnin kehitys on sen sijaan varsin erilainen. Vuonna 2012 flexifuel-autoja ensirekisteröitiin 1 281 kpl ja osuus kaikista vaihtoehtoisista oli lähes 90 %. Nyt autovalmistajat eivät tuo markkinoille flexifuel-autoja, joten myynti on loppunut käytännössä kokonaan. ”

Sähköä hyödyntävien käyttövoimien osuus vaihtoehtoisista käyttövoimista oli vuoden 2017 ensirekisteröinneissä 88 %.  

(Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Sähkökäyttöisten ajoneuvojen lisäksi kaasuautojen myynti on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Vuonna 2017 ensirekisteröitiin 433 kaasukäyttöistä autoa. Edellisvuonna kaasuautoja ensirekisteröitiin 165 kpl.

”Vuonna 2018 on tulossa monia uudistuksia, jotka osaltaan oletettavasti lisäävät eri käyttövoimien käyttöä liikenteessä. Romutuspalkkiolla tuetaan vähäpäästöisten autojen hankintaa. Sähköautojen hankintaa tuetaan lisäksi suoralla hankintatuella”, kertoo projektipäällikkö Tuovi Tervasmäki.  

Käytettynä maahantuotujen ajoneuvojen määrä nousi 9 prosentilla

Ensirekisteröintien lisäksi Suomen ajoneuvokantaan yhä enemmän vaikuttava ilmiö on käytettyjen ajoneuvojen maahantuonti. Vuonna 2017 maahantuotiin yhteensä 26 967 käytettyä henkilöautoa. Kasvua edellisvuodesta oli yhdeksän prosenttia.

Käytettynä maahantuodut ajoneuvot poikkeavat käyttövoimaltaan huomattavasti uusien autojen ensirekisteröinneistä. Yli puolet käytettynä maahantuoduista henkilöautoista on dieselautoja. Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus käytettynä maahantuoduissa oli 6,5 %, kun niiden osuus ensirekisteröidyissä autoissa oli 2,9 %. Suosituimmat vaihtoehtoiset käyttövoimat käytettynä maahantuotavissa autoissa olivat kaasu ja ladattavat hybridit.

(Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Vuonna 2017 käytettyjä ajoneuvoja tuotiin eniten Saksasta, Ruotsista ja Virosta. Myös Yhdysvalloista tuotiin yli 1000 ajoneuvoa. 

Jätä kommentti