Puunveistäjien yhdistys elää ajanhermolla

Spread the love

Puunveistolla on erittäin pitkät perinteet – alkuun enempi käyttöesineiksi, mutta myöhemmin esimerkiksi rakennustenkoristeiksi, sisustuselementeiksi ja taideteoksiksi. Suomessa savolaiset  puutaiteen harrastajat perustivat yhdistyksen vuonna 1976 ja veistotapahtumia järjestettiin mm. Iisalmen Koljonvirralla. Vuonna 2010 yhdistyksen nimeksi tuli Puun veistäjät ry, jonka kotipaikka nykyisin on Varkaus. Valtakunnallisen yhdistyksen puheenjohtaja on Jari Sirviö.

– Puunveistäjiä on ympäri Suomea. Koljonvirran veistoviikkoa ei enää ole, mutta puuteoksia on siellä hallikatoksessa myytävänä ja veistosesittelyt tulevat yhdistyksen nettisivuille, kertoo yhdistyksen tiedottaja Marika Walldén, jonka mukaan Puun veistäjät ry haluaa olla ajanhermolla. Tulossa on nettisivujen päivittyminen nykypäivään ja viestiä puutaiteesta ja puunveistotapahtumista tullaan viemään eteenpäin myös sosiaalisen median välityksellä – facebook ja twitter.

Yhdistyksen hallitus piti äskettäin Jyväskylässä kokoustaan. Asialistalla merkittävällä sijalla olivat vuoden 2018 tapahtumat, joita puunveistäjät järjestävät yhteistyötahojensa kanssa. Päätapahtumina ovat Enonkosken markkinoiden veistotapahtuma 28.-30.7. ja Ilomantsin Karhufestivaalit elokuussa. Ensi vuonna moottorisahaveiston SM-kisat pidetään Heinolassa 5.-6.10. ja uutena tapahtumapaikkakuntana on Padasjoki. Suunnittelun alla on järjestää puunveistotapahtuma Haminassa ja myös Pohjois-Pohjanmaan Livossa.

– Tapahtumia pyritään järjestämään eri puolilla Suomea, jotta ihmiset saisivat tietoisuutta moottorisahaveistosta, jolla nopeasti toteutetaan upeita teoksia. Nykyisten moottorisahojen tekniikat, laipat ja varusteet mahdollistavat, että moottorisahalla pystyy tekemään hyvin tarkkaa työtä. Puunveistäjien joukossa on ammattitaiteilijoita, mutta myös heitä, jotka käyvät veistämässä tapahtumissa tai veistävät kotinurkillaan, sanoo Walldén, jonka mukaan lehtikuusi on veistomateriaalina aika hyvässä suosiossa.

Puun veistäjät ry:n hallitus pohti kokouksessaan myös sitä, että voisivatko puunveistotapahtumat nivoutua johonkin muuhun tapahtumaan yhteistyömahdollisuuksien merkeissä – miten olisi vaikkapa maatalousnäyttelyt? Ja aina mahtuu pieniäkin paikkakuntia mukaan pienimuotoisen tapahtuman järjestämiseen puunveiston merkeissä.

Puun parissa Marika Walldén on tehnyt veistotyötä parin vuoden ajan. Mutta muiden materiaalien veistämisessä ja veistotaiteen tuottamisessa hänellä tuli tänä vuonna täyteen 30 vuotta – ympäri maailmaa, materiaaleina lumi, jää, hiekka ja kivi.

– Puu on pysyvää materiaalia ja minulla on opettelun alla se, miten sahauksessa tulisi ottaa huomioon puunkestävyys. Ajattelumaailmassani olen nyt harppaamassa pienin askelin eteenpäin, hän sanoo ja jatkaa, että suurena haaveena olisi jonakin päivänä tulevaisuudessa puunveistotapahtuma Varkaudessa.

– Varkaudella on pitkät perinteet veistämisessä tilapäistaiteen puolella ja yhdistyksen kotipaikka on Varkaudessa. Tehtaiden läheisyydessä Päiviönsaaressa olisi jo valmiiksi aidattu iso alue eli Tehtaan koulun piha. Tapahtumassa voisi ehkä museokin olla mukana, koska veistotapahtuma olisi niin hyvää perinteen jatkamista puunveistossa, Marika visioi.

Jätä kommentti