Rakel Kansasen nimipäivää juhlitaan taidemuseossa

Spread the love

Rakelin päivää vietetään mesenaatti ja taiteenkeräilijä Rakel Kansasen nimipäivänä – nyt toista kertaa. Leppävirralla syntyneen Rakel Kansanen-Toivolan (1888-1949) taidekokoelma on Varkauden museoiden taidekokoelman perusta. Tapahtumaa vietetään yhdessä Varkauden Museonystävien kanssa sunnuntaina 17.12.2017 klo 13 alkaen  Varkauden taidemuseossa Joel Lehtonen ja taiteilijaystävät-näyttelyn tunnelmissa.

Näyttelyn kuraattorit Riitta Moisander ja Veikko Halmetoja kertovat taidemuseon näyttelystä ja taiteilijoista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja  Varkauden museonystävien kahviossa on glögiä ja jouluisia leipomuksia pikkurahalla.

Kirjailija ja toimittaja Joel Lehtosen ystäviin kuului 1910-luvulta alkaen joukko kuvataiteilijoita. Juhlanäyttelyn keskeinen teema on maisema taiteilijaystävien kuvaamana ja maisema Lehtosen teksteissä. Taiteilijaystävien omakuvien rinnalla näyttelyssä on runsaasti heidän Lehtosesta tekemiään muotokuvia.

Lehtosen lähipiiriin kuului lähinnä ns. Marraskuun ryhmään lukeutuvia taiteilijoita. Helsingissä kokoontumispaikkana oli Brondinin kahvila, Pariisissa La Rotonde. Joel Lehtosen (s.27.11.1881 -20.11.1934) syntymän 135-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tehtyä näyttelyä täydentävät valokuvasuurennokset ja Lehtosen teksteihin pohjautuva äänimaailma. Näyttely on osa virallista Suomi100 ohjelmaa.

Jätä kommentti