Yhdessä Harjurannalla -dokumentti ensi-iltaan

Spread the love

Itsenäinen Suomi on satavuotias. Vuosi 2017 on Suomen suuri vuosi, jota on vietetty juhlavuoden teeman mukaisesti ”Yhdessä”. Juhlavuosi on synnyttänyt tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Se on elänyt koko Suomessa, koko vuoden 2017. Tekojen kautta on tarkasteltu Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

Harjurannan Kyläyhdistys ry on kunnioittanut juhlavuotta Yhdessä Harjurannalla 1917-2017 -hankkeella, joka käynnistyi 1.10.2016. Valtioneuvosto hyväksyi hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaan. Yhdessä Harjurannalla 1917-2017 -hankkeen tavoitteena on ollut tuoda esiin kylän tapahtumarikasta historiaa sekä tallentaa nykyhetkeä tuleville sukupolville. Vuoden mittaiset dokumenttikuvaukset ovat valmistuneet ja kokoon on saatu upea kuvaus kylän elämästä.

Hanke huipentuu nyt joulukuussa. Kolmiosaisen hankkeen laajin osuus on vuosina 2016-2017 kuvattu dokumentti ”Yhdessä Harjurannalla – tarinoita elävästä kylästä”.

Dokumentin ensi-ilta on Varkauden Teatterissa (Laivalinnankatu 29) 12. joulukuuta 2017 klo 18. Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus järjestetään perinteiseen elokuvan ensi-ilta tyyliin. Puhujina tilaisuudessa toimivat Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander ja Varkauden kaupungin osallisuuskoordinaattori Vuokko Jaakkola. Illan musiikista vastaavat harjurantalaiset nuoret: Topias Vänttinen, Konsta Kinnunen ja Emilia Kinnunen. Lisäksi esiintymässä nähdään harjurantalaisia juuria omaava muusikko Kimmo Pöllänen, jonka luomaa musiikkia kuullaan dokumentissa.

Dokumentti kertoo noin 600 asukkaan kylän arjesta, kaikkina neljänä vuodenaikana. Esiin nousevat eri-ikäiset kylän asukkaat sekä vuoden aikana tapahtuvat kohokohdat. Dokumentin toteutuksessa yhteistyökumppanina on ollut Varkauden Kameraseura. Kertojaäänenä toimii heinäveteläinen näyttelijä ja muusikko Antti Reini. Editoinnista vastaa Jere Koistinen/Rainy Day Entertainment.

Hankkeen arkistoon on kertynyt kymmeniä tunteja videomateriaalia sekä valokuvia. Harjurannan Kyläyhdistys ry luovuttaa videomateriaalit kokonaisuudessaan Varkauden Museoille. Osia materiaalista on nähtävillä Harjurannan Kyläyhdistyksen YouTube -kanavalla ja lisäksi dokumentista julkaistaan jouluksi DVD.

Dokumentin lisänäytös esitetään Harjurannan Kylätuvalla 28. tammikuuta 2018 klo 12. Yhdessä Harjurannalla -dokumentin DVD tulee myyntiin Kylätuvalle ja sen voi myös tilata itselleen tai lahjaksi.

Valtioneuvoston kanslia liitti 8.9.2016 Harjurannan Kyläyhdistys ry:n hankkeen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaan. Pohjois-Savon liitto myönsi hankkeelle 3 500 euron aluetuen ja Varkauden kaupunki 2 000 euron tapahtuma-avustuksen.

Jätä kommentti