Leppävirralla jaettiin kaksi kulttuuripalkintoa

Spread the love

Leppävirran kunnan kulttuuripalkinto on jaettu vuosittain ansioituneelle leppävirtalaiselle kulttuurin tekijälle. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin 1981. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan 23.11.2017 itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi myöntää kaksi kulttuuripalkintoa: Markku ja Helena Kuosmanen sekä Leppävirta vanhoissa postikorteissa -teoksen toimituskunta; Markus Harald, Raimo Auvinen, Teppo Ritari (Leppävirran Rotaryklubi ry.)

Moninmäen kylällä vuodesta 1991 saakka toimineet Markku ja Helena Kuosmanen ovat tehneet pitkäjänteistä ja tavoitteellista teatterityötä. Erityisesti Ilta Kannaksella-näytelmä (Eikka Happosen käsikirjoitus) oli projekti, joka vei mukanaan. Esiintymässä käytiin kolme vuotta eri puolilla Suomea. Varsinaisten teatteriesitysten lisäksi pari on esiintynyt eri tilaisuuksissa hirvipeijaisista joulujuhliin. Kesäteatteri on herännyt henkiin heidän työllään ja mukaan on innostettu aktiivinen ryhmä ihmisiä tekemään teatteria sekä näyttämöllä että sen takana. Näyttelijäntyön lisäksi mm. puvustus, lavastus ja esitystekniikka ovat saaneet kiitosta. Salit ovat olleet täynnä ilta illan jälkeen mm. viimeisimmän Tankki täyteen – maallamuuttajat -esityksen kestäessä. Yhteistyö vierailevien teatterin ammattilaisten, ohjaajien ja kyläläisten kanssa on mahdollistanut mittavatkin produktiot.

Leppävirran Rotaryklubi sai käyttöönsä kaksi mittavaa postikorttikokoelmaa. Toisen omistaa Leppävirralta lähtöisin oleva Pekka Pitkänen ja toisen Piia ja Petri Saastamoinen Sorsakoskelta.
Leppävirta vanhoissa postikorteissa -teokseen on otettu kuvia korteista, jotka ovat vähintään 50 vuotta vanhoja. Vanhimmat kortit on postitettu vuonna 1902, joten on mahdollista, että niihin kuvat on otettu jo 1800-luvun puolella.

Kirjan toimituskuntaan kuuluvat Raimo Auvinen, Markus Harald ja Teppo Ritari ovat koonneet kuvat aihepiireittäin. Tavoitteena on ollut koota niin alueellisesti kuin ajallisestikin Leppävirtaa laajasti esittelevä teos. Kirkot, virta ja Kalmalahti, kartanot, laivaliikenne ja Sorsakoski ovat keskeisesti esillä. Maaseutualueita koskevia kuvakortteja ei kokoelmissa juurikaan ole ollut. Leppävirta vanhoissa postikorteissa -teosta on saatavana mm. kunnantalolta, Soisalon Seudun toimituksessa, K-kaupasta sekä Kukka- ja hautauspalvelu Sirpa Kinnuselta. Kirjan tuotto käytetään pääasiassa Rotaryklubin nuorisotyön hyväksi. Teos palkittiin myös Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liiton kunniamaininnalla:

”Kunniamaininnalla palkittiin kotiseutukirjoista Leppävirta vanhoissa postikorteissa -kuvateos, jonka on koonnut paikkakunnan rotareiden nimeämä toimikunta: Raimo Auvinen, Markus Harald ja Teppo Ritari.

Yksinkertaisen tyylikkäästi toteutettu kuvateos kertoo postikorttien ja niihin liittyvien tiiviitten kuvatekstien avulla siitä muutoksesta, jonka Leppävirran emäpitäjän rakennuskanta, elinkeinoelämä ja luonto ovat läpikäyneet 1800-luvun lopulta 1900-luvun puoliväliin.”

Kulttuuripalkinnon saajat julkistettiin Itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2017 Vesileppis Areenalla.

Jätä kommentti