Lapsen oikeuksien teemana on yhdenvertaisuus

Spread the love
Lapsen oikeuksien päivä – Suomen-liput myös Varkauden kaupunginkirjaston lipputangoissa. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.) (Kuva: Vesa Moilanen)

Maanantai 20.11. on nimetty Lapsen oikeuksien päiväksi ja niissä merkeissä liputettiin myös Varkaudessa. YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989 ja se tuli kansainvälisesti voimaan 2.9.1990. Sopimus on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991.Vuoden 2017 teemana on yhdenvertaisuus.

Lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu eli voimaansaatettu ihmisoikeussopimus. Lapsen oikeuksien sopimus koskee kaikkia lapsia, joilla sopimuksen ensimmäisen artiklan mukaisesti tarkoitetaan jokaista alle 18-vuotiasta henkilöä.

Sopimuksen 3. artiklan 2. kohdan mukaan lapsella on oikeus hänen hyvinvoinnilleen välttämättömään suojeluun ja huolenpitoon. Erityinen suojelu ja huolenpito velvoittavat aikuisia varmistamaan lapsen oikeuksien toteutumisen ja myös suojelemaan lapsia heidän oikeuksiinsa kohdistuvilta laiminlyönneiltä.

Lapsen oikeuksien sopimus on poikkeuksellisen laaja, kattava ja yksityiskohtainen ihmisoikeussopimus. Toisaalta lapsen oikeuksien sopimus sisältää samoja oikeuksia kuin monet muut ihmisoikeussopimukset, mutta lisäksi useita muita nimenomaan lapsia koskevia oikeuksia.

Lähde: www.lapsenoikeudet.fi

Jätä kommentti