Lapsen oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin juhlitaan marraskuussa

Spread the love

Lastenkulttuurikeskus Verso juhlii YK:n lapsen oikeuksien sopimusta marraskuussa monipuolisen tapahtumatarjonnan kautta.

Varaslähtö juhlaviikkoon otetaan yhteistyössä Pieksämäen lapsiperhetoimijoiden verkoston kanssa jo sunnuntaina 19.11. kun Veturitori täyttyy erilaisista työpajoista ja perheille suunnatusta ohjelmasta. Maanantaina 20.11. on kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä, jolloin Varkaudessa avoimessa päiväkoti Revonhännässä nähdään Nukketeatteri Annoksen huikea esitys ”Ja lehmät lentää!”. Lehmät lennähtävät seuraavana päivänä 21.11. myös Leppävirralle, jossa esitystilana on Kirkonkylän päiväkoti. Esitykset ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Tiistaina 21.11. nähdään esitys myös Juvalla Sampolassa, jossa Tanssiteatteri Käpälämäen Kujakatti ja Korttelikoira lähtevät matkalle aikaan ja avaruuteen tanssiteatteriteoksessa ”Avain”.

Tarinoita, taiteita, tunteita ja seikkailua

Juhlaviikon aikana satutuokioille kokoonnutaan tiistaina 21.11. Varkauden kirjastolla, Pieksämäen Poleenissa ja Savonlinnassa Kerimäen kirjastolla sekä keskiviikkona 22.11. Naarajärven kirjastossa ja Punkaharjun kirjastossa. Verson satutuokiot ovat monipuolisia taidetuokioita, joissa tarina johdattaa osallistujat luovaan toimintaan taidekasvattajan ohjauksessa. Satutuokiotoiminta on Verson säännöllistä toimintaa jo yhdeksässä jäsenkunnassa ja kaikkiaan 15 eri kirjastossa.

Päiväkodeissa ja esikouluissa tartutaan taiteeseen viikon aikana muun muassa Leppävirralla Satusalkkuseikkailuissa, Varkaudessa esikoululaisten ”Tartu taiteeseen”-tuokioissa sekä Savonlinnan ja Rantasalmen esiopetusryhmissä, joissa harjoitellaan Tunteiden Tuuli-menetelmän avulla tunnetaitoja draaman keinoin. Satusalkkuseikkailut, Tartu taiteeseen -toiminta ja Tunteiden Tuuli ovat Versossa kehitettyjä taidekasvatusmenetelmiä, joiden kautta kokonaiset ikäluokat saavat tarttumapintaa taiteisiin vuosittain.

Juhlaviikko huipentuu 26.11. Varkaudessa ja Savonlinnassa perheiden yhteiseen toimintaan. Varkauden museoiden perhesunnuntaita vietetään teemalla ”Marraskuun maalarit”. Koko perheen työpajassa heittäydytään luovasti luovuuden maailmaan ja maalataan oma näkemys ekspressionistisesta taideteoksesta. Riihisaaren maakuntamuseossa puolestaan seikkaillaan ”Menneeseen kätketyt”-teemalla yhdistäen toimintapäivään niin historiaa kuin taidetoimintaakin. Perheitä kutsutaan laittamaan kellot ja kalenterit ajassa taaksepäin ja nappaamaan kiinni sanakarkulaiset ainakin sadan vuoden takaa.

Lastenkulttuuri on lakiin kirjattu oikeus

Lastenkulttuurikeskus Verso on savolaiskuntien muodostama verkosto, joka toimii Varkauden kaupungin ja Soisalo-opiston alaisuudessa. Toimintaa koordinoidaan Varkaudesta, mutta lasten kanssa työskentelevät ympärivuotisesti alan ammattilaiset eri puolilta toiminta-aluetta. Vuositasolla Verson työpajoja, tuokioita ja kerhoja ohjaa yli 20 taiteilijaa ja taidekasvattajaa ja vuosittain Verso kohtaa yli 20 000 lasta ja heidän kanssaan toimivaa aikuista taidetoiminnan parissa. Toiminnan tavoitteena on, että lasten yhtäläiset mahdollisuudet kulttuuri- ja taide-elämään toteutuvat kulttuuripoliittisten tavoitteiden mukaisesti.

Lastenkulttuurikeskusten toiminnan taustalla on perustuslakiin kirjattu oikeus taiteeseen ja kulttuuriin, joka on myös yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen artikloista. Lastenkulttuurin edistäminen on myös yksi opetus- ja kulttuuriministeriön toiminnan painopisteistä ja ministeriö tukee tällä hetkellä 26 Suomessa toimivaa lastenkulttuurikeskusta, jotta taide ja kulttuuri olisivat pysyvä osa lasten ja nuorten elämää. Lastenkulttuurikeskus Verso on ollut valtion rahoituksen piirissä vuodesta 2014, mutta toiminnan perusrahoitus tulee jäsenkunnilta.

Jätä kommentti