Ulla Tapaninen Lava-ammunnan parissa Poleenissa

Helsingin Kaupunginteatterissa syksyllä 2016 ensi-iltansa saanut Ulla Tapanisen uusin ”Lava-ammuntaa V” on kiertänyt Suomea syyskuun alusta. Raila Leppäkosken ja Ulla Tapanisen käsikirjoittamat yhden naisen komediaillat saivat alkunsa vuonna 1995, jolloin ensimmäinen Lava-ammuntaa -esitys sai ensi-iltansa. Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa ”Lava-ammunta V” on perjantaina 13.10.

”Lava-ammuntaa V” on rakastetun esityssarjan viides itsenäinen jatko-osa. Aikaisemmin Tapaninen on esittänyt stand up-, sit down-, stay home- ja lay down -komiikkaa, ja tällä kertaa Tapaninen tarjoilee alaotsikonsakin mukaisesti come back-komiikkaa.

Lämminhenkisessä yksinpuhelussaan Tapaninen tarttuu tyylilleen uskollisesti arjen ilmiöihin. Tapaninen pohtii muun muassa onko ihmisen aina pakko toistaa kaikki virheensä ja tekeekö elämänkokemus ihmisestä mahdollisesti ylikypsän vai löytyykö tonkan vierestä sittenkin lopullinen totuus?

Esityksen on edellisten osien tapaan ohjannut ohjaaja, käsikirjoittaja Raila Leppäkoski, joka viime vuosina ohjannut pääosin Helsingin Kaupunginteatterissa sekä sen alaisessa Lilla Teaternissa. Leppäkoski toimi myös Lilla Teaternin taiteellisena johtajana vuosina 2014-2016.

Viime vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettänyt Ulla Tapaninen on yksi suomalaisen stand up-komiikan edelläkävijöitä ja yksi Suomen tunnetuimmista naisnäyttelijöistä. Tapaninen on viimeksi nähty näyttämöllä näytelmissä ”Vadelmavenepakolainen” (Heinolan kesäteatteri, 2017), ”Faster och jag” (Helsingin Kaupunginteatteri, 2016), ”Ulkomaalainen” (Heinolan kesäteatteri, 2015) ja ”Vielä ehtii” (Helsingin Kaupunginteatteri, 2013). Elokuvissa Ulla Tapaninen on nähty muun muassa Pakastaja-Elvin roolissa kolmessa Risto Räppääjä -elokuvassa. Ääninäyttelijänä hän on antanut äänensä muun muassa Muumimammalle ja Pienen merenneidon (1989) Ursulalle.

Jätä kommentti