Jukka-Pekka Löhönen 30 vuotta näyttämöllä

Spread the love

Jukka-Pekka Löhosen 30-vuotistaiteilijajuhlaa vietetään Varkauden Teatterissa lauantaina 7.10.2017 klo 18. Juhlanäytöksessä Löhönen on Joose Keppilänä Manillaköysi-näytelmän pääroolissa. Veijo Meren romaaniin perustuvan näytelmän on ohjannut ja sovittanut Seppo Honkonen.

Jukka-Pekka Löhönen on syntynyt 1963 Kajaanissa. Siellä syttyi ensikipinä teatteriin. Kajaanin puhelinosuuskunnalla työskentelevät vanhemmat saivat työpaikan kautta vapaalippuja Kajaanin kaupunginteatteriin. Siellä Jukka-Pekka katsoi lukuisat lasten sekä aikuisten näytelmät.

Nuorena miehenä Jukka-Pekka harrasti bänditoimintaa Kajaanissa tarkoituksenaan tulla ”ässäkitaristiksi”. Elämän tie kuljetti miehen Ouluun vuonna 1984.
Ensimmäinen omakohtainen teatterin tekemisen kosketus tuli Jukka-Pekalle Oulun työväenopiston näytelmäpiirissä, jota ohjasi Satu Niiranen. Ensimmäinen näytelmä, jossa Jukka-Pekka näytteli oli ”Ernien ihmeelliset tosikuvitelmat”, kirjoittanut Alan Ayckbourne. Tämän näytelmän jälkeen ohjaaja Niiranen kysyi Jukka-Pekan mukaan Oulun Työväen Näyttämölle (OTN) ohjaamaansa näytelmään ”Tirlittan” v. 1987. Lisäksi Jukka-Pekka oli mukana Hupisaarten kesäteatterissa vuonna 1988 näytelmässä ”Muhoksen mimmi”.

Syksyllä Jukka-Pekka vieraili 1988 Oulun Kaupunginteatterissa Christer Kihlmanin näytelmässä ”Henkikulta”, ohjaus Jussi Helminen. Näytelmää esitettiin myös Tampereen teatterikesässä kesällä 1989. Oulussa teatterin tekemisen ohella Jukka-Pekka työskenteli Oulun kaupungin elokuvatoimistolla sekä Sodankylän filmifestivaaleilla.
Jukka-Pekka sai näyttelijän kiinnityksen Varkauden Teatteriin syksyllä 1991. Jukka-Pekka on kouluttanut itseään näyttelijän työn ammattiin teatterialan ammattilaiskursseilla.

Tunnustukset
Varkauden Teatterikerho ry:n kiertävä tunnustuspalkinto Aleksi-patsas:
v. 1996 vakuuttavasta Niskavuoren Juhani tulkinnasta
v. 1997 mieleenpainuvista roolitöistä Varkauden teatterissa
v. 2009 Vikke Nilon roolista näytelmästä ”Lentojätkä”

Merkittäviä töitä
Elokuva:
Suomen Puolustusvoimien Koulutuksen Kehittämiskeskuksen tuottama koulutuksellinen näytelmäelokuva ”Tulikaste”, 2000. Elokuva voitti parhaan teoksen Grand Prix-palkinnon vuonna 2000 Rassegua Cinematografica Internazionale Eserciti e Popoli-festivaaleilla.

Ohjaus:
Euripides: Medeia, dramatisointi Mia Törnqvist, Medeia Riitta Pasanen, opinnäytetyö, Pohjois-Savon ammatillinen instituutti 1998. Esityksiä myös Tampereella, Helsingissä sekä Porissa, Rakastajat-teatterissa.

Roolihenkilöitä:
Korpela: ”Tunnustus”, päärooli Arvi Lammi, ohjaus Paavo Liski, Varkauden Teatteri 1999
Lyle Kessler: ”Orvot”, rooli Philip, ohjaus Riitta Pasanen, Varkauden Teatteri 2002
Williams: ”Viettelyksen vaunu”, rooli Mitch, ohjaus Hannu Huuska, Varkauden Teatteri 2003
Heikki Hietamies: ”Äideistä parhain”, päärooli Eero, ohjaus ja dramatisointi Pentti Pesä, Varkauden Teatteri 2013
Tuomas Parkkinen: ”Kekkonen – syntymästä kuolemattomuuteen”, päärooli Kekkonen,
ohjaus Ville-Veikko Valtanen, Varkauden Teatteri 2013
Riikka Pulkkinen: ”Raja”, rooli Johannes, ohjaus Riitta Pasanen, Varkauden Teatteri 2015

Jukka-Pekka Löhösestä on sanottu, että hän on tinkimätön näyttelijä, joka hiljaisella, mutta intensiivisellä tavalla paneutuu jokaiseen roolityöhönsä perusteellisesti. Kriitikot ovat kiittäneet hänen muuntautumiskykyänsä. Se on hämmästyttävän laaja. Löhönen kykenee tuomaan näyttämölle elävän roolihenkilön niin draamassa, komedioissa, lastennäytelmissä kuin musikaaleissa. Lisäksi hän on ollut mukana lukuisissa, suosituissa runomatineoissa.

Jätä kommentti