Volyn – tanssia, pukuloistoa, ukrainalaisia kansanlauluja

Spread the love

Keskiviikkona 20.9. ukrainalainen kansantanssiyhtye Volyn esiintyy Kulttuurikeskus Poleniissa Pieksämäellä. Volyn on ammattilaiskollektiivi, joka on perustettu jo vuonna 1978 Lutskin kaupungissa Volynin alueella Luoteis-Ukrainassa. Olemassaolonsa aikana yhtyeellä on ollut yli 3500 konserttia ja se on menestyksekkäästi esiintynyt kiertueilla niin Ukrainassa kuin kaukana sen ulkopuolella. Yhtye on niittänyt yleisön suosiota Kanadassa ja USA:ssa, Kreikassa, Italiassa, Puolassa, Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja monissa muissa maissa.

Yhtyeen ohjelmisto on poikkeuksellisen monipuolinen. Se perustana on kuitenkin ukrainalainen kansantanssi. Yhtyeen konserttiohjelmassa on mukana vanhoja ja nykyisiä tansseja Ukrainan eri alueilta, kuten läntisiltä Bukovinan, Gutsulian, Galitsian, Podolian ja Volynian seuduilta sekä keskisiltä ja itäisiltä seuduilta Slobodasta ja kasakka-alueilta. Itseoikeutetusti myös ukrainalaiseen kansankulttuurin kuuluvat kasakkatanssit ovat edustettuina konserttiohjelmassa.

Koreografiat hämmästyttävät monipuolisuudellaan, yksikään numero ei ole samanlainen kuin edellinen, eikä vain tekniikaltaan, vaan myös tunnelmaltaan. Tuliset bukovinalaiset ja volynialaiset tanssit vaihtuvat kasakkakilpailujen monenlaisiin temppuihin ja zaporižžjalaisten taisteluhenkeen. Keski- ja Itä-Ukrainan perinteitä edustavien naisten lyyristen tanssisovitusten sulavat ja tarkkaan yhteen sovitetut liikkeet vaihtuvat karpatialaisten tanssien vauhdikkaisiin pyörteisiin ja tuliseen temperamenttiin.

Jokainen tanssi on oma tarinansa ja sisältää valtavan määrän fantastisia temppuja, viimeistä piirtoa myöten hiottuja liikkeitä ja upeita pukuja. Puvut ovatkin aivan oma lukunsa. Ainutlaatuiset, värikkäät ja kirjavat ukrainalaiset puvut ovat spektaakkelin erottamaton osa. Henkeäsalpaavan värikylläiset ja koristeelliset kansallispuvut edustavat kaikkia Ukrainan alueita, kuten tanssitkin.

Värikkään lisän Volynin tanssiohjelmaan tuo laulaja Valeri Kyrytšenkon esiintyminen. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu tunnettuja ukrainalaisia kansanlauluja. Valeri Kyrytšenko on ennen kaikkea luova persoona ja laulajana ammattilainen. Hänen esiintymistaitonsa ja taiteellinen lahjakkuutensa saa kuulijat haltioihinsa aitoudellaan ja hänen upea äänensä saa heidät osoittamaan suosiotaan seisaaltaan.

Konserttiohjelmassa, jonka Volyn esittää Suomen kiertueellaan, on mukana 17 taiteilijaa. Yhtyeen koreografi on Valeri Smyrnov.

Värikkäät ja ilmeikkäät liikkeet, virtuoosimaiset hypyt, salamannopeat pyörähdykset ja tanssien dynamiikan ylittämättömän nopeat muutokset rakentavat sen ainutlaatuisen värikylläisyyden, energian ja taiteellisuuden, jonka ukrainalainen kansantanssiyhtye Volyn tuo suomalaiselle yleisölle syyskuussa 2017.

Tilaisuuden kesto väliaikoineen on 80  minuuttia.

Jätä kommentti