Vuosaari on Vuoden kaupunginosa – pormestari Vapaavuori ilahtui valinnasta

Spread the love

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Helsingin Vuosaaren Vuoden kaupunginosaksi. Valinta tehtiin peräti 171 ehdotuksen ja 90 kaupunginosan joukosta. Vuosaari (Nordsjö) on Helsingin 54. kaupunginosa Itä-Helsingissä. Se on pinta-alaltaan Helsingin suurin kaupunginosa. Lähes 40 000 asukkaan suurkaupunginosa edustaa itäisen Helsingin monikasvoista urbaania aluetta.

Vuosaari on merellinen ja luonnonläheinen kaupunginosa, joka lukeutuu Helsingin viime vuosikymmenten tärkeimpiin uusiin asuinalueisiin ja asuntorakentamisen painopistealueisiin. Vuosaaren kaupunginosan muodostavat Keski-Vuosaari, Kallahti, Meri-Rastila, Rastila, Aurinkolahti, Uutela, Niinisaari, Nordsjön kartano ja Mustavuori.

Vuosaaressa sijaitsee useita ulkoilu- ja luontoalueita, muun muassa laajat Uutelan, Meri-Rastilan, Ramsinniemen, Kallahdenniemen ja Mustavuoren ulkoilualueet. Alueella on myös useita luonnonsuojelukohteita. Kolmelta suunnalta meren ympäröimän Vuosaaren rannat on varattu enimmäkseen yleiseen käyttöön, pienvenesatamille ja uimarannoiksi.

Vuosaaren asuinympäristöt vaihtelevat kaupunkimaisesta kerrostaloasumisesta luonnonläheisiin omakotitaloihin ja uusista merenrantakohteista 1960-luvun metsäkaupunkiin. Urbaania sykettä Vuosaareen tuo metro, joka helpottaa esimerkiksi työmatkalaisten kulkemista muualle Helsinkiin. Oman leimansa alueelle tuo myös Vuosaaren satama, jonne Helsingin kaupunki keskitti tavarasatamatoiminnot vuonna 2008.

Onnittelut Vapaavuorelta

– Vuosaari edustaa merellistä Helsinkiä upeimmillaan ja se on kansainvälisestikin hieno esimerkki elinvoimaisesta ja monikulttuurisesta kaupunginosasta, kuvailee Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

– Mikä sitten tekee Vuosaaresta vuoden kaupunginosan? Ehdottomasti huikean aktiiviset vuosaarelaiset, joista huokuu kotikaupunginosarakkaus sekä ylpeys omasta paikallisesta identiteetistä. Kukoistavan Vuosaaren elinvoima syntyy ennen kaikkea yhdessä tekemällä ja rohkeasti uutta kokeilemalla. Lämpimimmät onnitteluni kaikille vuosaarelaisille!

Aktiivinen ja alati kehittyvä kaupunginosa

Vuosaaren valintaan Vuoden kaupunginosaksi vaikutti ennen kaikkea asukasaktiivisuus. Alueella asukkaita edustavat muun muassa Vuosaari-Seura, Vuosaari-toimikunta ja Vuosaari-Säätiö, joiden pitkäjänteinen kehittämistyö ja yhteistyö kaupungin kanssa on kantanut hedelmää jo vuosia.

– Vuosaaresta on etenkin 2000-luvun aikana muodostunut paitsi perinteisten ja aktiivisten yhdistysten, myös uudentyyppisten luontoliikkeiden, monien kulttuurien ja ikäjakaumaltaan varsin nuorten asukkaiden vilkas ja rosoinenkin kaupunginosa, valintaraadin puheenjohtaja, Kotiseutuliiton hallituksen jäsen Tuula Salo kertoo.

Raati nosti erityisesti esiin aktiivisen yhteistyön asukkaiden ja yritysten, kuten Vuosaaren sataman, välillä, hyvät yhteistyöverkostot ja sosiaalisen median monet helposti tavoitettavat kanavat sekä ensimmäiset kotikaupunkipolut, joita yhä kehitetään.

– Vuosaaren palkitseminen tukee myös Kotiseutuliiton päälinjojen ja strategian mukaista kotiseudun ja kotiseututyön kehittämistä ja esiin tuomista: alue tukee, kehittää ja ylläpitää kulttuurisesti monimuotoista Suomea ja suomalaisuutta, osallisuutta ja osallistumista sekä uudentyyppisiä kotiseututyön muotoja, Tuula Salo sanoo.

Ennätysmäärä ehdokkaita

Vuoden kaupunginosa julkistettiin Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa, joka pidettiin Jyväskylän Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä Jyväskylän yliopiston juhlasalissa perjantaina 11. elokuuta.

Vuoden kaupunginosaksi saapui ennätykselliset 171 ehdotusta. Urbaania kaupunkisykettä, elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita löytyi ehdotusten mukaan peräti 90 kaupunginosasta eri puolilta Suomea. Ehdotuksia saatiin pääasiassa suoraan paikallisilta asukkailta, jotka arvostavat kotikulmiaan ja haluavat tuoda alueen muidenkin tietoisuuteen.

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kaupunginosan vuodesta 2001 lähtien. Kilpailussa etsitään viihtyisää, perinteitään vaalivaa kaupunginosaa, jossa on monipuolista, uudentyyppistäkin yhteisöllistä toimintaa ja hyvä asua. Kaupunginosien aktiivisuus ja kansalaistoiminta – erityisesti ihmisten, yhdistysten, yritysten ja kaupungin aktiivinen yhteistyö – rakentavat osaltaan viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea: Porista, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Somerolta, Helsingistä, Lahdesta, Kajaanista, Oulusta, Jyväskylästä ja Varkaudesta. Vuonna 2016 Vuoden kaupunginosaksi nimettiin Porin Reposaari, jonka yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun nostivat kaupunginosien kärkeen.

Helsingistä on palkittu aiemmin Roihuvuori (2010), Tapanila (2009), Kontula (2006) ja Käpylä (2002)

Jätä kommentti