Kotiseututyön suurtapahtuma saapuu Jyväskylään

Spread the love

Kotiseututyötä ja ennen kaikkea sen tekijöitä juhlistavat Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Jyväskylässä to–su 10.–13.8.2017 teemalla Kotiseutu liikkeessä – on the move! Iloisesta tapahtumasta löytyy jokaiselle jotain: ulkoilmakonsertteja, retkiä, rytmiä, kohtaamisia ja kotiseututyöhön vaikuttamista.

Kotiseutuliikkeen vuosittainen päätapahtuma kokoaa yhteen sadat kotiseututoimijat ympäri maan keskustelemaan ajankohtaisista kotiseututyöhön ja paikallisuuteen liittyvistä asioista, verkostoitumaan ja tutustumaan järjestävän kaupungin ja maakunnan vahvuuksiin ja omaleimaisuuteen.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on myös paikallisille suunnattu tapahtuma, jossa oman kotiseutunsa voi nähdä uusin silmin ja nauttia monipuolisesta ohjelmatarjonnasta. Lukuisissa kaikille avoimissa ja maksuttomissa tilaisuuksissa on huomioitu myös eri ikäiset, esimerkiksi lapsiperheet.

Tarjolla runsas ohjelmakattaus ja huippuesiintyjät


Valtakunnallisten kotiseutupäivien perinteisiin elementteihin – kokoukset, keskustelukammarit, kotiseuturetket ja kotiseutugaala – on lisätty runsaasti jyväskyläläistä omaleimaisuutta. Päivät koostuvat lähes 60 tapahtumasta, joissa esitellään alueen osaamista, perinnettä ja luonnetta. Suuri osa ohjelmasta on yleisölle maksutonta.

Neljän tapahtumapäivän aikana Jyväskylässä järjestetään ilmaistapahtumia aina konserteista keskustelukammareihin sekä leffapiknikistä yhteislauluun ja huutokauppakeisarin kotiseutuhuutokauppaan.

Jyväskylän kotiseutupäivillä esiintyvät muun muassa Arja Koriseva, Ilmavoimien Soittokunta, Jenna Bågeberg ja Loiskis-orkesteri, Seminaarinmäen Mieslaulajat sekä huutokauppakeisari Aki Palsanmäki. Ilmaiskonserttien ja Kotiseutuhuutokaupan lisäksi tarjolla on muun muassa Leffapiknik elokuun illassa ja kaksipäiväinen Kotiseututori myynti- ja esittelypisteineen. Lukuisissa keskustelutilaisuuksissa puheenaiheina ovat koulutus, arkkitehtuuri, resurssiviisaus, lähiruoka, seurantalot ja sauna.

Kotiseuturetket vievät kotiseutupäivien osallistujat kauniin Keski-Suomen maakuntakohteisiin ja Jyväskylän kaupunkikierroksille. Retkillä tutustutaan muun muassa Kivikauden kylään, Unescon maailmanperintökohteisiin ja Alvar Aallon arkkitehtuuriin sekä alueen huipputeknologiaan.

Ohjelmassa on myös Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous, jossa valitaan liiton valtuusto sekä julkistetaan Vuoden kotiseutuyhdistys ja Vuoden kaupunginosa. Päivien avajaisissa julkistetaan Vuoden kotiseututeko. Kesän iloisen kotiseutujuhlan kruunaa gaalailta, jossa jaetaan kotiseututyön ansiomitalit.

Kotiseutupäivien ohjelmatarjonta löytyy osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kotiseutupaivat/ohjelma.

Fakta: Valtakunnalliset kotiseutupäivät 2017
•       69. kotiseutupäivät järjestetään Jyväskylässä 10.–13.8.2017.
•       Kotiseututyön vuosittainen päätapahtuma ja maamme suurin kotiseututapahtuma.
•       Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi.
•       Tapahtuman järjestää Jyväskylän kaupunki yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton ja Jyväskylän yliopiston kanssa.
•       Teemana ”Kotiseutu liikkeessä – on the move”.
•       Suojelijana Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
•       Osa Kotiseutuliiton Suomi 100-juhlavuoden Rakkaudesta kotiseutuun -ohjelmakokonaisuutta.
•       Jyväskylän kaupungin itsenäisyyden juhlavuoden päätapahtuma.

Vuodesta 1949 lähtien

Jyväskylän kaupunki, Suomen Kotiseutuliitto ja Jyväskylän yliopisto järjestävät Valtakunnalliset kotiseutupäivät 2017 yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Valtakunnalliset kotiseutupäivät on Suomen Kotiseutuliiton ja kotiseututyön vuotuinen päätapahtuma, joilla käsitellään kotiseututyön ajankohtaisia aiheita ja esitellään järjestäjäaluetta.

Päiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka vuosi eri puolilla Suomea. Keski-Suomessa päiviä on vietetty kaksi kertaa aiemmin: Vuonna 1967 päivät järjestettiin Keuruulla, ja vuonna 1983 Hankasalmen, Konneveden ja Laukaan kunnat, kotiseutuyhdistykset sekä Keski-Suomen maakuntaliitto järjestivät päivät teemalla ”Rakennettu ympäristö – perinne ja luovuus”. Ensi vuonna Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Lappeenrannassa.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestettiin vuonna 1997 Varkaudessa (Varkaus, Leppävirta, Joroinen). Tuolloin päivien teemana oli ”Keski-Savo – kanava maailmalle”.

***


Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön valtakunnallinen keskusjärjestö ja maamme suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö. Kotiseutuliiton yhdistysjäsenkentässä toimii yli 150 000 aktiivista kansalaista. Kotiseutuliitto on aktiivinen paikallisuuden puolestapuhuja, joka edistää monimuotoista suomalaista kulttuuria ja paikalliskulttuurien arvostusta sekä kehittää ja tukee kotiseututyötä. Kotiseutuliitto vastaa myös seurantalojen korjausavustuksen jaosta ja tarjoaa asiantuntija-apua seurantalojen korjauksiin liittyvissä kysymyksissä. Tutustu: www.kotiseutuliitto.fi

Jätä kommentti