Heinäkuun näyttelyssä Leppävirran kunnantalon valtuustosalin aulatilassa on esillä Kuopion kuvernöörin kirjekopio 30.7.1917. Kirjeessä ohjeistetaan vahtimaan tarkasti, että alkoholipitoisia nesteitä (hajuvedet, hiusvedet, ym.) myydään ainoastaan niille, jotka esittävät poliisiviranomaisen todistuksen siitä, että aineet eivät mene juovustarkoituksiin. Poliisiviranomaisten on myös tarkoin harkittavat, kenelle myöntävät denaturoidun spriin ja oluen ostamiseen tarvittavia todistuksia.
Ongelmana alkoholia sisältävien aineiden väärinkäytön lisäksi oli, että miedoista mallasjuomista tehtiin väkijuomia ja näitä omia juomia nautittiin kahviloissa ja ruokapaikoissa.
Kunnallislautakunta päätti heinäkuun 28. päivänkokouksessaan Leppävirran kievarin taksat vuodelle 1917 seuraavasti:
- Yhden hengen päivällinen eli illallinen tavallista ruokaa 3 markkaa
- Yksi kuppi kahvia 40 penniä
- Yksi kilo voita 6 markkaa
- Yksi litra rieskamaitoa 37 penniä
- Yksi kanan muna 40 penniä
- Yksi litra sahtia 30 penniä
- Makuusijasta sängyssä 2 markkaa
- Yksi kynttilä 2 markkaa
- Sylintäysi polttopuita 2 markkaa
- Voidetta 4-rattaiselle ajokalulle 1 markka
- samoin 2-rattaiselle – ” – 50 penniä
- Tallisija yhdelle hevoselle 50 penniä
- 5 litraa kauroja 2 markkaa
- 5 litraa ohria 2 markkaa
- 10 kg heiniä 3 markkaa
- Yksi kupo olkia 2 markkaa
Esillä myös Mustinmäen lainakirjaston lainausluettelo sekä kirjaluettelo. Vuoden 1917 aikana aikuisten lainauksia oli kirjastossa 132. Kirjastoon hankittiin vuoden aikana seuraavat kirjat:
- Pikkulapsi ja sen hoito (Armas Ruotsalainen v. 1916)
- Erämaan lapset: Historiallisia kertomuksia V (K. Vilkuna v.1915)
- Vuosisatojen perintö (Aura v.1914)
- Erämaan profeetta (Aukusti Oravala v. 1917)
- Terve mies (Jalmari Finne v. 1915)
- Hyvä koti (J.R. Miller v. 1916)
Kirjastoja Leppävirran kunnan alueella oli kirkonkylässä, Haapamäellä, Konnuslahdessa, Kurjalanrannassa, Kotalahdella, Luttilassa, Moninmäessä, Mustinmäessä, Näädänmaassa, Paukarlahdessa, Sarkamäessä, Saamaisissa, Timolassa ja Tuppurinmäessä. Näiden lisäksi oli Varkauden tehtaan sekä Sorsakosken tehtaan kirjastot.
Näyttely kokonaisuudessaan
Mitä asiakirjat kertovat sadan vuoden takaisesta elämästä Leppävirran kunnassa? Näyttelyn aineisto vaihtuu kuukausittain, siitä koostetaan myös verkkonäyttely kunnan kotiseutumuseon sivulle.
Vitriinissä on esillä alkuperäisen asiakirjan lisäksi myös helppolukuinen versio asiakirjojen tekstistä. Runkona näyttelyssä toimivat kunnallislautakunnan ja valtuuston pöytäkirjat.
Kunnalliselämässä näkyy valtakunnan ajankohtaisia asioita. Alla esimerkkejä näyttelyssä vuoden aikana esiteltävistä aiheista:
Elintarvikepula oli todellinen ongelma. Viljavarat olivat vähissä ja elintarvelautakunta tilastoi kevään aikana yksityisten viljavaroja. Voin, maidon ja viljan käyttöä säännösteltiin. Toisaalta taas viljaa pyrittiin käyttämään viinan tekoon. Salaviinanpoltto oli rangaistavaa ja kuntia kehotettiin puuttumaan ja estämään kaikenlaiset viinarikokset.
Vaikeasta vuodesta kertovat myös kansakoulujen johtokuntien pöytäkirjat ja koulujen päiväkirjat. Kouluilla järjestettiin syksyllä jäkälänkeruupäiviä. Marraskuun yleislakko sulki viikoksi osan kouluista.
Leppävirran kunta oli vuonna 1917 jaettu 22 koulupiiriin, joista 17:ssä oli oma koulurakennus. Tuona vuonna aloitti kaksi uutta kansakoulua – Itä-Saamainen ja Osmajärvi. Päätettiin myös koulun perustamisesta Poijinpeltoon.