”Warkauden kuohuva vuosi 1917” -katujunakierros

Spread the love
”Pohjanmaan Maire” – kova tyttö tekemään töitä.

Kalakukko-katujuna vie tänä kesänä mielenkiintoiselle matkalle Varkaudessa sadan vuoden taakse. Kierroksen nimi on ”Warkauden kuohuva vuosi 1917” ja kierrokset ovat osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Teatteriryhmä Nimettömien, Varkauden museoiden ja Soisalo-opiston yhteistyönä syntynyt kierros on luontevaa jatkoa viime kesän ”Varkauden willi 50-luku”-katujunakierroksille.

”Warkauden kuohuva vuosi 1917” -katujunakierroksen jälkeen äänihaastattelussa kierroksen opas Lempi ”Liimaska” Liimatainen ja ”Pohjanmaan Maire”.

 

Kuohuvaan vuoteen ruukin avainpaikoille johdattaa viime kesältä tuttu, sypäkkä ja sanavalmis Kosulanniemen saunottaja Lempi ”Liimaska” Liimatainen sekä hahmot sadan vuoden takaa.  Junamatkalla koetaan ihmiselämän arkea, vuosisadan alun kulttuuria sekä tunnelmia ja enteitä tulevasta. Mukaan saattaa pistäytyä aikalaisia patruunasta pikkulikkaan omine tarinoineen ja näkökulmineen. Junamatkan kertomus koostuu faktasta ja kansanperinteestä viihteellisesti kerrottuna – kierroksella matkustetaan Suomen synnyinvuoden Warkauteen!

Sata vuotta sitten Venäjän tsaari ja Suomen suurruhtinas syöstiin vallasta, maailma oli tulessa ja Suomi syntymäisillään. Vaan mitä tapahtuu pienellä itäsuomalaisella ruukilla, jossa Ahlström Oy on juuri aloittanut massiiviset teolliset investoinnit tulevaisuuteen. Warkauden kasvavalta ruukilta löytyvät kaikki kansankerrokset patruunasta vallasväkeen ja talollisista työläisiin sekä kansantaiteilijoihin. Ilmassa on sakeanaan dramatiikkaa, suurien muutosten odotusta sekä vahvoja tunteita. Kokouksia pidetään, politiikkaa puhutaan ja siinä samalla laivat kulkevat ja eletään tavallista arkea.

Kierroksen ensiajo oli Vekara-Varkaus-viikon merkeissä lauantaina17.6. ja ”Warkauden kuohuva vuosi 1917”-katujunakierrokset jatkuvat tiistaina 27.6. iltakuudelta Wanhalta Asemalta (Asematie 3), jonne kierrokselta myös palataan.

Jätä kommentti