Veteraaniperinne-multimediaesitys julkaistaan Leppävirralla

Spread the love

Sotiemme 1939-45 Veteraanien Leppävirran perinnetyöryhmä on koostanut yhdessä Sakky-oppilaitoksen Varkauden toimipisteen multimediallinjan opettajan ja opiskelijoiden kanssa multimediaesityksen leppävirtalaisesta veteraanisukupolvesta. Mukana yhteistyössä ovat olleet myös mm. Jorma Hynninen, Leppävirran Kameraseura ja Leppävirran kunta. Esitys on kunnianosoitus Suomea turvanneelle ja rakentaneelle sukupolvelle. Esitys kertoo leppävirtalaisten työstä ja elämästä sotarintamalla ja sen takana sekä siirtokarjalaisten evakkotiestä uusille asuinsijoille. Naisten rooli kotirintamalla ja sotatoimialueilla on erityisesti haluttu nostaa esiin. Esitys avaa myös perinteiset Leppävirta-päivät, jotka järjestetään 9.-11.6.

Multimediaesitys julkaistaan ja valmistelutyötä esitellään Leppävirran kunnantalon valtuustosalissa perjantaina 9.6. klo 9.00. Kaikille avoimet maksuttomat yleisöesitykset samassa tilassa klo 9.30, 10.00 ja 10.30, järjestäjänä sotiemme 1939-45 Veteraanien Leppävirran perinnetyöryhmä.

Multimediaesitys on osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa Leppävirralla – Leppävirran sotiemme 1939-1945 veteraanisukupolven perinteen tallentaminen Leppävirran veteraaniperinteen tallentaminen, haastattelut ja niiden digitointi, muistotaulut, johon kootaan kaikki sotien 1939-1945 leppävirtalaiset kaatuneet sekä valokuvien tallentaminen, valokuvanäyttely ja multimediaesitys veteraaniperinteestä.  Esitys on osa Leppävirta-päivät 2017 ohjelmaa.

Esitys täydentää osaltaan mittavaa Veteraanisukupolvi-valokuvanäyttelyä joka on esillä Vesileppis-Areenan näyttelytilassa vuoden loppuun saakka.Teemalla ”Veteraanisukupolvi” koottu valokuvanäyttely on kunnianosoitus ja kiitos sotiemme 1939- 1945 veteraaneille sekä koko veteraanisukupolvelle niistä uhrauksista ja työstä mitä he tekivät Suomen itsenäisyyden puolesta. Veteraanisukupolvi rakensi itsenäisen hyvinvointiyhteiskunnan.

Näyttelyssä on esillä noin sata valokuvaa. Valokuvanäyttely esittää veteraanisukupolven elämää ennen sotia ja sotien aikana. Kuvia on Leppävirralta ja sotatoimialueilta. Näyttely antaa myös lyhyen katsauksen sotahistoriaan karttapiirroksin ja tekstein leppävirtalaisten veteraanien sotatiestä.

Näyttely jakaantuu ajallisesti seuraaviin osiin: Ennen sotia, Talvisota, Jatkosota, Mannerheim- ristin ritari, Lottatoiminta, Kotirintama, Evakkotaival, Siirtoväki, Sankarivainajien muistotaulut (Pro-Patria). Valokuvat on saatu kerättyä yksityisiltä Leppävirran kunnan alueelta sekä SA-kuva-arkistosta. Näyttelyn tavoitteena on veteraaniperinteen siirtäminen nuorille sukupolville sekä lisätä erityisesti nuorison tietoisuutta veteraanisukupolven sankaruudesta ja uhrivalmiudesta sekä hyvinvointiyhteiskunnan luomisesta. Näyttely on avoinna Vesileppis Areenan näyttelytilassa alimmassa kerroksessa. Sisäänkäynti on yläovesta ja näyttelytilaan on hissin avulla esteetön pääsy. Näyttely on esillä 31.12.2017 saakka Vesileppis Areenan aukioloaikoina ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

Valokuvanäyttelyn lisäksi Leppävirran kirjaston kotiseutukokoelmassa voi syventyä tarkemmin veteraanien, lottien ja siirtokarjalaisten haastatteluihin sekä muistelmiin.

Jätä kommentti