Jazz valloitti Suomen sen itsenäisyyden alkuvuosina Viipuri – Kotka – Helsinki akselilla. Nyt Suomen 100 -vuotisjuhlavuoden myötä se valloittaa Pieksämäen 19. – 20.5. soitettavalla Jazz Memories –tapahtumalla, joka avaa samalla myös Suomen jazzkesän 2017.
Kulttuurikeskus Poleenin, kauppatorin lavan ja vanhan kirkon monitahokkaalla rytmikattauksella sekä Poleenissa 12.-21.5. esillä olevalla Musiikkiarkiston jazznäyttelyllä että jazzin historiaesitelmillä ja konserttijuonnoilla luodaan maukas katsaus menneiden vuosikymmenten jazziin.
Svengaavaa nykyjazzia ja classic jazzin sykettä
Tapahtuman avaa perjantaina 19.5. yksi maamme tämän päivän kuumista nimistä, trumpetisti Jukka Eskolan Soul Trio+ letkeän kulkevine, 1950-60-lukuja kunnioittavine rytmeineen. Musiikin avainsanat ovat juurevuus ja svengi, mutta yhtye pyrkii myös vaikuttamaan kuulijoihinsa hienostuneella dynamiikalla ja välillä jopa minimalistisilla musiikillisilla ratkaisuilla. Trion musiikki on rouhean souljazzin perinteestä ammentavaa svengaavaa nykyjazzia parhaimmillaan!
Toisena illan konsertissa estradin valloittaa swingin kuningas Antti Sarpila swing bändeineen. Antti Sarpila on omalla persoonallisella tavallaan yhdistellyt jazzin alkuvaiheiden tyylisuunnista imemänsä vaikutteet. Esikuvina ovat olleet kaikki jazzin kulta-ajan mestarit Louis Armstrongista Charlie Parkeriin. Tästä syntyvän musiikin Sarpila on nimennyt “Classic Jazziksi”. Tahtijalkaa riemastuttavasti tepututtavat tahdit eivät jätä ketään kylmäksi.
Rytmiä, historiaa ja mustalaisswingiä
Jazz Memoriesin lauantain 20.5. päiväohjelmiston aloittaa kauppatorin lavalla Frim-Fram. Kitaristi-laulaja Juki Välipakan ja tenorisaksofonisti Sirpa Suomalaisen duo soittaa sekä originaaleja että cover-klassikoita jazzblues, chicago- ja countryblues-tyyleillä. Mukana on ripaus New Orleansia ja jopa countrya. Luvassa on rytmikästä menomusiikkia yli puolen vuosisadan takaa Pieksämäen kesäkauden avajaisten kunniaksi.
Jazzin ja rytmimusiikin “kävelevä tietosanakirja”, toimittaja Matti Laipio esitelmöi Poleenissa iltapäivän aluksi suomalaisen jazzin historiasta kuvin ja musiikkinäyttein. Tämä suomalaisen rytmimusiikin monitahokas guru juontaa myös illan konsertin mielenkiintoisin jazzhistorian tietoiskuin.
Iltapäivän lopulla siirrytään Pieksämäen vanhaan puukirkkoon, jossa kuunnellaan Jazz Partoutin esittämää ranskalaistyylistä mustalaisjazzia musette-maustein Django Reinhardtin ja Gus Viseurin hengessä, amerikkalaisen jazzperinteen pohjatonta aarreaittaa sekä ikivihreitä musiikkihelmiä. Vierailijana jazzlaulaja Juki Välipakka. Herkän aistikas konsertti vuonna 1753 rakennetussa Herran pyhätössä.
Suomalaisen jazzin nostalgiaa
Lauantai-iltana Poleenissa heittäydytään täysillä suomalaisen jazzhistorian pyörteisiin Matti Laipion juontojen sekä vanhojen soittajalegendojen että tuttujen kotimaisten nostalgiakappaleiden myötä.
Alkuillasta vastaa legendaarisen Pertti Metsärinteen quintet aitoine kotkalaistaustaisine jazzmuusikoineen. Yhtyeessä on mukana Metsärinteen alkuperäisbändin Heikki Kauppinen sekä myöhempien ikäpolvien muusikoita, jotka täydentävät tämän ”Kotkan Keisarikunnan” musisoinnin. Luvassa musiikkia mm. Keisarikunnan kotipesän, kotkalaisen ravintola Fennian ajoilta kuin Juha “Watt” Vainiotakin.
Illan toisena kokoonpanona on Wade Mikkolan trio vahvistuksenaan yksi suomalaisen musiikkielämän käsitteistä, Pentti Lasanen. Yhtye pureutuu jazzin historiaan, sen syvimpään olemukseen, eri tyylisuuntiin sekä jazziskelmään. Yhtyeen musiikkianti pohjautuu kokonaisuudessaan tuttuihin kotimaisiin kappaleisiin, mm. Dallapén, Toivo Kärjen ja Rauno Lehtisen tuotantoon.
Illan kokoonpanoissa on vierailijoina päivän tori- ja kirkkosoitannoissa esiintyneitä artisteja.
Ja jotta jazzin syvin olemus selviäisi kaikille, päättyy Wade Mikkolan yhtyeen esitys lauantaina koko soittokaartin tullessa lavalle yhteiseen päätösjamiin, jossa jokaisella on mahdollisuus improvisoida eli tuoda omia näkemyksiään soitettavan peruskappaleen toteutuksesta… luvassa on hieno finaali koko Jazz Memories-tapahtumalle.