Ammattitaito edellä maahanmuuttajien koulutuspolulla

Spread the love
Apupöydän kannen ja osien työstäminen meneillään. Kuvassa (oik.) valmentavan ja monikulttuurisuuden asiantuntija Kirsi-Maria Siltanen, Kasem Abedalmhdi, puualan lehtori Jukka Korhonen ja Mohamad Wahod.
Apupöydän kannen ja osien työstäminen meneillään. Kuvassa (oik.) valmentavan ja monikulttuurisuuden asiantuntija Kirsi-Maria Siltanen, Kasem Abedalmhdi, puualan lehtori Jukka Korhonen ja Mohamad Wahod.

Kielitaidosta riippumatonta ammatillisen osaamisen kartoittamista aidoissa työtehtävissä on lähdetty ennakkoluulottomasti testaamaan Savon ammatti- ja aikuisopistossa, jossa ensimmäisiä kartoituksia suoritetaan parhaillaan Kuopiossa puualalla. Oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille suunnattu hanke on käynnistynyt viime vuoden loppupuolella ja kestää tämän vuoden loppuun.

– Maahanmuuttajat tuovat mukanaan paljon erilaista ammatillista osaamispääomaa alueelle, joka jää varsinkin alkuvaiheessa puutteellisen kielitaidon taakse. Usein osaamiseen sisältyy myös erityisosaamista, jota ei olisi edes osattu odottaa, ellei kielitaidosta riippumattomien, aitojen työtehtävien tekemistä olisi mahdollistettu. Tämän ammatillisen osaamisen näkyväksi tekeminen ja käyttöön saaminen työmarkkinoille mahdollisimman pian ja tehokkaasti – on kaikkien etu, toteaa valmentavan ja monikulttuurisuuden asiantuntija Kirsi-Maria Siltanen Savon ammatti- ja aikuisopistolta.

– Ammatillisen osaamisen kartoittaminen käytännön työtehtävissä auttaa myös sanoittamaan osaamista – varsinkin jos omia virallisia koulu- ja työsuhdetodistuksia ei ole saatavilla. Ammatillisessa oppilaitoksessa ammattiopettajan ohjauksessa tehdyt kartoitukset mahdollistavat maahanmuuttajan osaamisen tarkastelun suoraan työelämän ammattitaitovaatimuksista käsin. Kartoituksella on tarkoitus nopeuttaa ja tehostaa pääsyä työelämään, hän jatkaa.

Savon ammatti- ja aikuisopiston puualalla hankkeen kautta opiskelee kaksi syyrialaista henkilöä – Mohamad Wahod ja Kasem Abedalmhdi. Suomen kielen opinnoissa he ovat lähteneet liikkeelle latinalaisten aakkosten opettelulla. Puualalta heillä on molemmilla yli kahden vuosikymmenen kokemus – myös yrittäjyydestä kokemusta.

– Aiemmin kotoutumiskoulutuksessa on lähdetty kielitaito edellä. Nyt ajatuksena on, että kartoitetaan ammattitaito ja siten rakennetaan polku ammattiin tai työelämään – ja suomen kieli kulkee rinnalla. Ja siten pystytään todentamaan ja antamaan lausunto ammattitaidosta. Tulee paperi suomalaisen yhteiskunnan tavan mukaisesti. Nyt näen, että tällä tavalla tehdään tulevaisuuden mallia kotouttamisen polkujen nopeuttamiseksi inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti elinkeinorakenteen näkökulmasta, Kirsi-Maria Siltanen sanoo.

Ammattitutkintotasoinen opiskelu

Savon ammatti- ja aikuisopiston puualan lehtori Jukka Korhonen, että oppilaitoksen puualalla ”parhaimpina päivinä” on ollut opiskelemassa yhdeksän eri kansallisuuden opiskelijaa – ympäri maapalloa. Nyt käynnissä olevan hankkeen kaltaista toteutusta ei ole aiemmin tehty.

– Heillä on kova tekemisen kädentaito. Mutta on aika iso hyppäys, kun heillä on työssään ollut käytössä senttimetrit, meillä millimetrit ja millimetrin kymmenysosat. Hankkeen aikana katsotaan testijaksolla, millä tasolla on heidän osaamisensa suomalaisessa puusepänkulttuurissa. Ja katsotaan, mille tasolle he tarvitsevat lisätietoa.

– Meillä on uudet koneet ja erilainen tekemisen kulttuuri, mutta periaatteessa heillä on ammattitutkintotasoinen opiskelu meneillään, sanoo Korhonen, jonka mukaan suunnitteilla on syyrialaisopiskelijoiden tutustuminen paikalliseen yritykseen. Kyseessä on laadukkaita perinnehuonekaluja valmistava yritys, jonka tuotteet vaativat myös koristeveistoa.

Oman työnsä kannalta Korhonen kertoo, että ”normaaliarjesta” se poikkeaa siten, että syyrialaisopiskelijoille pitää puhua yksinkertaisilla, lyhyillä lauseilla ja käsillä asiat selostaen. Arabiankielen tulkkausta käytetään yleensä päivittäin puhelinsovelluksen avulla. Tässäkin nykypäivän tekniset mahdollisuudet astuvat kuvaan mukaan.

– Kun otettiin työvaiheeseen pintakäsittelyaineet, silloin piti puhua työturvallisuudesta tulkkauksen välityksellä.

Puhelimen välityksellä tapahtuvaa tulkkausta käytettiin myös haastattelutilanteessa Mohamadin ja Kasemin kanssa. Todellakin – molemmat ovat työskennelleet Syyriassa yli kaksi vuosikymmentä puualalla – valmistaneet yrityksissään huonekaluja, pöytiä, tuoleja, sänkyjä – monenlaista. Tuotantovälineistöstä puhuttaessa he kertoivat, että konekanta on vanhaa .

– Täällä koneet ovat todella tärkeitä – tehdään millimetrien tarkkuudella. Syyriassa ei, koska suuri osa tuotteista tehdään käsityönä ja koneilla tehtäessä mittatarkkuus on senttimetreissä. Täällä on paljon parempi ja tarkempi, sanovat Mohamad ja Kasem, joiden mukaan opiskelusta Savon ammatti- ja aikuisopiston puualalla on jo tässä vaiheessa ollut heille paljon hyötyä. He ovat saaneet tutustua uusiin tuotantovälineisiin ja tekniikoihin.

Teksti ja kuva: Vesa Moilanen

Jätä kommentti