LVL-elementeistä Vekara-mökki festivaaliviikolle Varkaudessa

Spread the love
Vekara-Varkaus-festivaaliviikon tapahtumatuottaja Heli Sutinen, WIN-hankkeen kenttäpäällikkö Arto Yletyinen, Savonia-ammattikorkeakoulun sisustuksen, arkkitehtuurin ja muotoilun lehtori Heikki Nevalainen, StoraEnso Varkauden LVL-tehtaan tuotantoinsinööri Jukka Silvennoinen ja Navitas Kehitys Oy:n yritysasiamies, WIN-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Matti Lönnroos esittelivät Vekaramökki-näyttelyn pienoismalleja.

Puuasian puolesta puhumaan tarvitaan ”julkimo” ja kasvot. Näinhän itse asiassa on jo suomalaisissa televisio-ohjelmissa, mutta toivottavasti ”puu-uskoon” hurahtaa yhä useampi suomalainen. Onneksi – esimerkkejä on olemassa – kun puusta oli rakennettu koulu, niin sisäilmaongelmat olivat loppuneet välittömästi. Ja mitäs sanotte siitä, että 16.3.2017 päivätyn tiedotteen mukaan Honkarakenne näyttää suuntaa terveelliselle julkiselle rakentamiselle toimittamalla 34 hirsipäiväkotia Suomeen vuoden 2020 loppuun mennessä.

Edellä kerrottu oli ”alkulämmittelyä” ennen tiedotustilaisuuden alkua Varkaudessa ”tikkutiistaina” hiljaisella viikolla ennen Pääsiäistä. Eri yhteistyötahot olivat kokoontuneet Vekaramökki-näyttelyyn, jossa pienoismalleja oli esillä. Vekara-mökki liittyy Varkaudessa kesäkuun alussa vuosittain järjestettävään Vekara-Varkaus-festivaaliviikkoon, joka järjestetään 12.-18.6.2017.

Siis – mikä Vekara-mökki? Kyseessä on Vekara-Varkauden, Savonia-ammattikorkeakoulun ja StoraEnson kanssa yhteistyössä suunniteltuja innovatiivisia Vekara-mökkejä. Vekara-Varkaus-festivaalin käyttöön suunnitellun mökin rakennusmateriaalina tullaan käyttämään StoraEnson Varkauden LVL-tehtaan levyä. Suunnittelussa on otettu huomioon rakentamisen ja muotoilun mahdollisuudet, joita uusi rakennusmateriaali tarjoaa.

Suunnittelutyön on organisoinut itäsuomalainen puualan kehityshanke WIN – Wood Innovation Network, jonka tavoitteena on Itä-Suomen alueella toimivien kasvu-, kehitys- ja muutoshaluisten puualan yritysten sekä Itä-Suomen alueella toimivan puualan innovaatioverkoston uusiutuminen yhteistyön avulla ja markkinoiden edellyttämällä tavalla. Tavoitteen saavuttamiseksi ja kansainvälistymisen lisäämiseksi suositaan vähähiilisiä ratkaisuja

Vekara-mökki pienoismallien näyttelyssä oli reilut parikymmentä toinen toistaan mielenkiintoisempaa rakennelmaa. Savonia-ammattikorkeakoulun sisustusarkkitehtuurin toisen vuosikurssin opiskelijat olivat ryhmissä suunnitelleet – yksi ehdotus oli tullut kyseisen oppilaitoksen rakennusarkkitehtiopiskelijoilta, myös toiselta vuosikurssilta.

Ideointia, 3D-mallinnusta ja visualisointia, laser-tekniikalla pienoismallien ”polttaminen” lentokonevaneriin.

Eli loistava esimerkki tuotekehityshankkeen tuomisesta opetuksen sisälle.

Rakentamisesta asentamiseen

Voittajaehdotus ”Leikkivitonen”. Tämän mallin mukaan tulee Vekara-mökki, valmistajana StoraEnso Varkauden LVL-tehdas.

Tiedotustilaisuudessa yhteistoimijat eli Vekara-Varkauden, Savonia-ammattikorkeakoulun, StoraEnson ja WIN – Wood Innovation Network-hankkeen edustajat päättivät, että innovatiivinen Vekara-mökki on ehdotus nimeltään ”Leikkivitonen”, jonka olivat suunnitelleet Kaisu Hintikka ja Katri Kangasharju.

Ratkaisun luonnehdittiin nousevan positiivisella outoudellaan mielenkiinnon kohteeksi, se sisältää ystävällisiä muotoja, siinä on rytmiä ja siihen on helppo samaistua. Ja toivottavasti siitä voisi muodostua ikoni.

”Leikkivitonen” tulee Vekara-Varkaus-festivaaliviikon ajaksi Varkauden Päiviönsaarella sijaitsevaan Tyyskän Koskipuistoon – ja se on olennainen osa viikon ohjelmatarjonnassa Seikkailujen Saaressa. Vekara-mökin toteuttaa Stora Enson Varkauden LVL-tehdas – samoin kuin WIN-hankkeen tuottaman LVL-rakentamisen pilottikappaleen esittelytarkoitukseen, esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin kesän aikana. Tämä liikuteltava mökki on nimeltään ”Stiili”. Molempien rakennelmien osalta tapahtuu vielä jatkotyöstäminen ennen niiden lopullista valmistumista.

StoraEnson Varkauden LVL-tehdas on hyvässä vauhdissa. Tuotanto käynnistyi pari vuotta sitten, työntekijöiden määrä alkaa lähestyä sataa ja töitä paiskitaan 24/7-rytmillä.

LVL eli viilupuusta tehtävä levymäinen tuote ei ehkä vielä tänään ole julkisuudessa kovin tunnettu. Se on onneksi saanut jo jalansijaa suomalaisessa rakentamisessa. Tiedotustilaisuudessa singahtikin esille mielenkiintoinen asia – nyt voidaankin puhua, että kehityssuunta on rakentamisesta asentamiseen.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti