Mikä on Suomen paras kaupunginosa?

Spread the love

Mistä löytyy elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita? Missä tuntee urbaanin kaupunginsykkeen? Missä on kotoisaa ja turvallista?

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa-kilpailussa etsitään viihtyisää ja yhteisöllistä kaupunginosaa, jossa on monipuolista, uudentyyppistäkin toimintaa ja hyvä asua. Viime vuonna saimme huikeat 162 ehdotusta eri puolilta Suomea. Palkitsemisen arvoisia kaupunginosia siis riittää – kenen vuoro on tänä vuonna? Vuonna 2003 palkituksi tuli Kommila Varkaudesta.

Hyvässä kaupunginosassa on monipuolista toimintaa erilaisille ihmisryhmille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja hyvä yrittää. Kaupunginosien aktiivisuus ja kansalaistoiminta – erityisesti ihmisten, yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyö – lisäävät kotoisuutta ja hyvinvointia.

Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa – omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkistä kotia, kunhan alue on kaupunkimainen. Tarvitaan vain perusteltu vapaamuotoinen ehdotus, jonka voi lähettää verkkolomakkeella 30.4. mennessä.

Aktiivisia kaupunginosia löytyy eri puolilta Suomea. Vuoden kaupunginosa 2017 julkistetaan elokuussa Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Jyväskylässä. Jyväskylän Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään 10.–13.8.2017 teemalla Kotiseutu liikkeessä – on the move. www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/valtakunnalliset-kotiseutupaivat

Vuodesta 2001 järjestetyssä kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea: Porista, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Somerolta, Helsingistä, Lahdesta, Kajaanista, Oulusta, Jyväskylästä ja Varkaudesta.

Viime vuonna palkittiin merihenkinen Porin Reposaari, jonka yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun nostivat kaupunginosien kärkeen. Vuoden kaupunginosa 2015 Vantaan Hakunila on yhteisöllinen ja kulttuuritoiminnaltaan rikas kaupunginosa, jossa eri ryhmien välisiä ristiriitoja on soviteltu onnistuneesti yhteisin voimin. Vuonna 2014 palkitussa Tampereen Pispalassa on ahkeria kansalaisvaikuttajia eri yhdistyksissä ja osuuskunnissa sekä useita paikkoja yhteiseen tekemiseen.

Vuoden kaupunginosa-palkitut:

 • 2016 Reposaari, Pori
 • 2015 Hakunila, Vantaa
 • 2014 Pispala, Tampere
 • 2013 Kakskerta, Turku
 • 2012 Asevelikylä, Vaasa
 • 2011 Häntälä, Somero
 • 2010 Roihuvuori, Helsinki
 • 2009 Tapanila, Helsinki
 • 2008 Anttilanmäki, Lahti
 • 2007 Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani
 • 2006 Kontula, Helsinki
 • 2005 Hupisaaret, Oulu
 • 2004 Kypärämäki-Köhniö, Jyväskylä
 • 2003 Kommila, Varkaus
 • 2002 Käpylä, Helsinki
 • 2001 Port Arthur, Turku

Jätä kommentti