Oopperaa Kulttuurikeskus Poleenissa

Spread the love

Ilkka Kuusiston ”Gabriel tule takaisin!”-ooppera saa ensi-iltansa Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa ensi helmikuussa. Opera Nova toteuttaa oopperan kiertueproduktiona osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Pieksämäen Poleenin kahden esityksen (10. ja 12.2.2017) jälkeen produktio kiertää myös muualla – erityisesti Itä-Suomen maakunnissa.

”Gabriel tule takaisin!”-oopperan libretto pohjautuu samannimiseen Mika Waltarin vuonna 1945 kirjoittamaan näytelmään. Vuonna 1951 näytelmän pohjalta valmistui elokuva. Tätä yhden Suomen tuotteliaimman ja merkittävimmän oopperasäveltäjän, Ilkka Kuusiston säveltämää oopperaa on aiemmin esitetty lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Teos sai kantaesityksensä Suomen kansallisoopperassa 1998 ja sitä on pidetty yhtenä onnistuneimmista suomalaisista koomisista oopperoista. Teoksen vauhdikkaasta libretosta vastaa Esko Elstelä ja Kuusiston musiikki venyttää tyylilajeja aina tangon ja musikaalin puolelle.

Waltarin tarinassa sulavakäytöksinen ja komea Gabriel hankkiutuu kahden sisaren luo ja yrittää päästä käsiksi heidän omaisuuteensa. Hän paljastuu vähitellen huijariksi ja pakenee, mutta silti sisarukset anelevat lopussa Gabrielia palaamaan takaisin. Gabrielin roolin tekee baritoni Joonas Asikainen. Muissa rooleissa kuullaan niinikään Itä-Suomessa joko vaikuttavia tai sieltä lähtöisin olevia oopperalaulajia kuten mezzosopraano Marjatta Airas, sopraano Päivi Pylvänäinen, mezzo-sopraano Maiju Vaahtoluoto, sopraano Talvi-Maaria Turunen ja tenori Timo Turunen. Oopperan sovittaa sellisti ja kapellimestari Matti Makkonen. Musiikin johdosta vastaavat Matti Makkonen ja produktion korrepetiittori, pianotaiteilija Jenna Ristilä.

Teoksen ohjaa erityisesti oopperamaailmasta tuttu Ville Saukkonen. Puvustuksesta ja lavastuksesta vastaa Taina Relander. Oopperan kiertue-esitysten mahdollistamiseksi sen orkesterointi sovitetaan neljän soittajan kokoonpanolle, jonka soittajisto koostuu etelä-savolaisista ammattimuusikoista. Oopperan loppukohtauksessa mukana oleva naiskuoro-osuus toteutetaan mahdollisuuksien mukaan paikallisin voimin kullakin esityspaikkakunnalla. Esim. ensi-illassa mukana on pieksämäkeläinen naiskuoro IhanNaiset.

Kesto: 1 h 50 min + väliaika

Järjestää: Opera Nova, www.operanova.fi

Yläkuvassa Marjatta Airas ja Joonas Asikainen oopperan harjoituksista. (Kuva: Aku Kuhmonen.)

Jätä kommentti