Elämän jälkiä paperilla: helmikuu 1917 Leppävirran kunnanarkistossa

Spread the love

Helmikuun aineisto nostaa esille kunnalliset kuulutukset. Kuulutukset julkaistiin sanomalehdissä ja kunnantuvan seinällä, sen lisäksi ne julkiluettiin kirkossa ja tästä todisteena kirkkoherran puumerkki.

Tammikuussa 1917 kuulutettiin urakkahuutokaupoista, mm. Törisevän maantiensilta ja Turpeensalmen lossin remontointi tarjottiin tehtäväksi paikan päällä suoritettavassa huutokaupassa. Näiden huutokauppojen tulokset julkistettiin helmikuussa.

Tänä päivänä kuulutukset julkaistaan kunnantalon ilmoitustaululla, lehdissä ja uusi kuntalaki velvoittaa tiedottamaan kunnan verkkosivuilla.

Näyttely kokonaisuudessaan

Mitä asiakirjat kertovat sadan vuoden takaisesta elämästä Leppävirran kunnassa? Näyttelyn aineisto vaihtuu kuukausittain, siitä koostetaan myös verkkonäyttely kunnan kotiseutumuseon sivulle.

Vitriinissä on esillä alkuperäisen asiakirjan lisäksi myös helppolukuinen versio asiakirjojen tekstistä. Runkona näyttelyssä toimivat kunnallislautakunnan ja valtuuston pöytäkirjat.

Kunnalliselämässä näkyy valtakunnan ajankohtaisia asioita. Alla esimerkkejä näyttelyssä vuoden aikana esiteltävistä asioista:

Tammikuussa oli esillä mm. petolinnuista maksettavat tapporahat kunnallislautakunnalle tuotujen kynsien perusteella sekä kirje kuvernöörille, jossa anottiin verojen maksamista rahalla, ei viljalla. Elintarvikepula oli todellinen ongelma. Elintarvelautakunta oli perustettu huolehtimaan viljan, voin ja maidon jakamisesta. Kevään aikana yksityisten viljavaroja tilastoitiin hyvin tarkkaan, valtion varoista haettiin apurahaa voin ja juuston hankkimiseen vähävaraisille,  Kuvernöörin kirje 16.8.1917 kehotti säännöstelemään maidon jakelua. Kansakoulujen johtokuntien pöytäkirjat ja koulujen päiväkirjat kertovat vaikeasta vuodesta: opettajien marraskuun lakko näkyy päiväkirjoissa ja syksyllä kouluilla järjestettiin jäkälänkeruupäiviä. Viljan puutteessa kerättiin jäkälää ja petäjän kuorta. Kuoren keruuta varten pyydettiin Kuvernööriltä ohjeita”saako he mennä kenen metsästä hyvänsä kiskomaan petäjän kuorta vähän leipänsä lisäksi”. Kouluasia puhutti kuten tänäkin päivänä, kun Kirkonkylään suunnitellaan uuttaa koulua. Vuonna 1917 Leppävirralla päätettiin kolmen uuden kansakoulun perustamisesta. Uusien koulujen perustaminen Osmajärvelle, Itä-Saamaisiin ja Poijinpeltoon. Varkauden tehtaan koulu lähetti pyynnön, että Leppävirran kunta ottaisi koulun hoidettavakseen mutta kouluneuvosto ei lämmennyt tälle ajatukselle.

Historiallisia päätöksiä valotetaan niihin liittyvällä kirjeenvaihdolla. Venäjän keisari Nikolai II luopui vallasta 15.3.1917, esillä näyttelyssä tulee olemaan keisarin julistuskirja aiheesta.

Tiedon kulku on toisinaan viivästynyt. Maaliskuussa julkaistaan kuvernöörin kirje, jonka kunnallislautakunta oli äänestyksen jälkeen päättänyt jättää kuntalaisille tiedottamatta. Nyt kirje sadan vuoden viiveellä saatetaan tiedoksi kuntalaisille. Kirje liittyi sotavarustustöihin, miehiä ja hevosia tarvittiin.

Syksy enteili levottomuuksia: marraskuun kunnallislautakunnan kokouksessa kuntakokouksen puheenjohtaja R. Huotari valitteli Kunnallislautakunnan kokous marraskuun 24 pv 1917:

”Kokoukseen saapui Leppävirran kunnan kuntakokouksen puheenjohtaja R. Huotari valittaen sitä tilannetta mihin nykyään olemme joutuneet sekä selitti sitä kohtelua jonka alaiseksi hän lauantaina marrask 17 päivänä kuntakokousta aloittaessaan joutui, sekä sanoi ei voivansa toimia kunnan asioissa niin kauan kun järjestys palaa maahan. Samalla hän sanoi lautakunnalle sen asian jonka lautakunnan jäsenet jo tietävätkin että paikkakunnan nimismies on poistunut paikkakunnalta pois ja täällä asuva poliisikonstaapeli toimii järjestyksen häiritsijöiden mukana. Lautakunta asiasta keskusteltuaan päätti tästä pöytäkirjanotteella ilmoittaa Kuopion läänin Herra Kuvernöörille anomalla että Herra Kuvernööri lääninsä hoitajana ja esimiehenä ryhtyisi sellaisiin toimiin, että paikkakunnalle asetettaisiin asetuksien mukaiset järjestyksen valvojat yleisön turvallisuudeksi.”

Nälän mukana tulivat myös kulkutaudit: lavantauti, punatauti ilmaantuivat kuntalaisten ja päättäjienkin riesaksi syksyllä. Kuntaan palkattiin kiertävä sairaanhoitaja Lyydi Savolainen Hankasalmelta,  hän oli ainoa hakija tehtävään. Kunnassa oli tuolloin myös rokottajan, kunnankätilön  ja  eläinlääkärin virat.

Myös työttömyydestä keskusteltiin loppuvuodesta 1917.

Näyttelyyn voi käydä tutustumassa Leppävirran kunnantalon valtuustosalin aulatiloissa,

Savonkatu 39, avoinna ma-pe 8-15, koko vuoden 2017.

Valtuustosalissa voi tutustua samalla Atte Laitilan teoksista koottuun näyttelyyn, lisätietoja täältä.

Jätä kommentti