Laivadata.fi -verkkopalvelu on avattu

Spread the love
Elinkeinoelämän keskusarkisto Elkan arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho ja Varkauden museoiden museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta olivat kertomassa laivadata.fi-palvelun sisällöstä. (Kuva: Vesa Moilanen)

Helmikuun ensimmäisenä päivänä 2017 Varkauden museoiden ja Elinkeinoelämän keskusarkisto Elkan laivadata.fi-palvelu avasi Varkauden telakan arkistoaineistot avoimena datana kaikille vapaasti tutustuttavaksi ja käytettäväksi. Palvelu julkistettiin Varkaudessa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Paul Wahl & Co:n, myöhemmin A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden telakka, oli aikanaan yksi Suomen merkittävimmistä sisävesitelakoista. Höyrylaivojen valmistus Varkaudessa alkoi vuonna 1866. Laivanrakennus Pirtinniemen telakalla päättyi 1960-luvun lopulla. Vuosina 1862–1964 valmistui noin 800 erityyppistä alusta matkustajalaivoista hinaajiin ja varppilaivoihin.

Varkaudessa vuonna 1913 rakennettu Warkaus VII – kuvattuna Navitaksen laiturissa elokuussa 2013. (Kuva: Vesa Moilanen)

Paul Wahl & Co:n ja A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden telakan arkistomateriaaleja säilytetään pääosin Elinkeinoelämän keskusarkistossa ja Varkauden kulttuurihistoriallisessa museossa.

Varkauden museon kuva-arkiston laivakuvat, sekä laivojen tilauskirjat ja –luettelot, sekä molempien organisaatioiden laivapiirustuskokoelmat muodostavat yhteisen laivahistorian tietopankin. Koska Varkauden telakka on ollut yksi Suomen yhden suurimmista ja tuotannoltaan laajimmista sisävesitelakoista, on aineisto kansallisesti merkittävää teollisuusperintöaineistoa. Aineisto täydentyy digitointityön edetessä.

Laivadata.fi -verkkopalvelu hyödyntää avointa dataa ja molempien arkistojen kokoelmia. Palvelussa yhdistyvät kaikki saatavilla olevat tiedot Varkauden telakalla rakennettujen laivojen historiasta. Kahden erityyppisen muistiorganisaation aineistojen yhdistäminen antaa mahdollisuuden tarkastella aihepiiriä kattavasti ja mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.

Aineistot avattiin CC0 lisenssillä, eli ne ovat käytettävissä rajoituksetta ja aineistot ovat mahdollisimman suuriresoluutioisia.

Jätä kommentti