Veteraaniperinteen tallennukseen on paneuduttu Leppävirralla. Leppävirran sotiemme 1939-1945 veteraaniperinnetyöryhmä on perustettu marraskuussa 2012. Perinnetyöryhmä on koonnut ja kartoittanut alueellaan erityisesti leppävirtalaisiin sotiemme 1939-1945 veteraaneihin ja veteraanisukupolveen liittyvää aineistoa.
Ensin ryhmä selvitti Leppävirran sotamuistomerkit, jotka valokuvattiin ja niiden tiedot tallennettiin. Sen jälkeen ryhmä selvitti leppävirtalaisten Pro Patria-taulujen sijainnit ja tiedot: taulut kartoitettiin ja valokuvattiin. Kouluilla olevat taulut olivat kullekin kylälle tärkeitä ja ne haluttiin säilyttää omalla kylällä.
Parhaillaan työryhmällä on meneillään suurhanke, kaikkien leppävirtalaisten sankarivainajien uusien muistotaulujen tekeminen Leppävirran kirkkoon. Veteraanien ja lottien haastattelut alkoivat Leppävirralla 1980-luvun puolivälissä. Haastatteluja on yhteensä noin 80 tuntia ja aineisto on nyt tutustuttavana kirjaston kotiseutukokoelmassa.
Lisäksi Leppävirran Karjala-seuran haastatteluja on kuunneltavissa noin 40 tuntia. Nämä haastattelut on viime vuonna digitoitu Sotavahinkosäätiöltä saadulla 1 500 euron avustuksella. Digitoituihin haastatteluihin voi tutustua kirjastolla. Paperilla olevia haastatteluja on lainattavana myös kotiin luettavaksi.
Leppävirran historiaa kirjaston kotiseutukokoelmassa, museossa ja arkistossa
Kirjaston kotiseutukokoelma on avoinna kirjaston aukioloaikoina, lisätietoja http://www.leppavirta.fi/palvelut/kirjasto Kokoelmaan on kerätty Leppävirtaa koskevia kirjoja, monisteita, av-aineistoa ym. Kokoelma sijaitsee aikuisten osastolla omana ryhmänään.
Museo on avoinna lähinnä kesäisin. Talvikaudella museoon ja kunnan historiaan voi tutustua museon verkkosivujen kautta http://www.leppavirta.fi/palvelut/kulttuuripalvelut/kotiseutumuseo Lisäksi kaikki sähköisessä muodossa olevat museon valokuvat on tutustuttavissa kirjaston kotiseutukokoelmassa.
Arkiston näyttelysarjaan ”Elämän jälkiä paperilla – 1917 Leppävirran kunnan arkistossa” voi tutustua kunnantalon valtuustosalin aulassa. Aineisto vaihtuu kuukausittain ja siitä kootaan verkkonäyttely museon sivulle.
Tulevaisuudessa tavoitteena on, että museon, arkiston ja kotiseutukokoelman sisältämä historiallisesti kiinnostava aineisto löytyisi verkosta, esim. valtakunnallisesta finna.fi palvelusta.
Tietokannasta löytyy jo nyt melko lailla Leppävirtaan liittyvää aineistoa muista arkistoista ja museoista.