Elämän jälkiä paperilla – 1917 Leppävirran kunnanarkistossa

Spread the love

Osana Leppävirran kunnan Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia tehdään näkyväksi vuoden 1917 tapahtumia kunnan arkistoaineiston kautta ”Elämän jälkiä paperilla – 1917 Leppävirran kunnanarkistossa”-näyttelysarjalla.

Leppävirran kunnantalon keskusarkisto sisältää asiakirjoja 1870-luvulta alkaen. Kunnan arkistotoimen tehtävänä on tallentaa kunnan toimintaa ja välittää arkistoa kuntalaisten käyttöön.  Suomen juhlavuoden kunniaksi koottu vitriininäyttely koostuu sata vuotta sitten syntyneistä asiakirjoista. Aineisto vaihtuu joka kuukausi.

Ensimmäisessä näyttelyssä on esillä on kunnallislautakunnan tammikuun 1917 kokouspöytäkirja sekä ajankohtaista kirjeenvaihtoa kuvernöörin ja kunnan johdon välillä. Vuonna 1917 kunnallislautakunta (= kunnanhallitus) kokoontui kuukausittain. Jäseniä oli seitsemäntoista. 42-jäseninen valtuusto kutsuttiin koolle seitsemän kertaa. Kokouksia pidettiin ainoastaan viisi, sillä syksyn kokouksia jouduttiin siirtämään vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Muita kunnallisia toimielimiä olivat holhouslautakunta, vaivaishoitohallitus, kouluneuvosto, manttaalilautakunta, tutkijalautakunta, terveyshoitolautakunta, sairashuonejohtokunta, maanviljelysrahastojen toimikunta, tilattoman väestön lainakassan johtokunta, paloapuyhdistyksen johtokunta, metsälautakunta, kirjastojen ja koulujen johtokunnat.

Näyttelyvitriini sijaitsee Leppävirran valtuustosalin aulassa. Näyttelyyn voi tutustua kunnantalon aukioloaikoina arkisin klo 8-15. Aineisto vaihtuu kuukausittain, seuraava aihe esitellään 1.2.

Lisäksi kunnan verkkosivuille laaditaan vuoden mittaan verkkonäyttely, johon tallennetaan asiakirjat joko digitoituina tai jäljennettyinä.

Jätä kommentti