Kotimaiset elokuvat Varkauden katsojatilastojen kärjessä

Spread the love
Kuva ykköstilan napanneesta elokuvasta ”Luokkakokous 2: Polttarit” (kuva: Solar Films / Alvi Pakarinen).

Vuosi 2016 oli katsojamääriltään mainio vuosi suomalaisissa elokuvateattereissa. Viime vuonna elokuvissa käytiin Suomen Filmikamarin mukaan lähes 8,7 miljoonaa kertaa. Näin ollen vuosi 2016 oli toiseksi paras elokuvateatterivuosi yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli jälleen korkea, sillä lähes 30 prosenttia elokuvakäynneistä kohdistui kotimaisiin elokuviin.

Myös varkautelaisia katsojia kotimaiset elokuvat viehättivät. Korkeimmalle korokkeelle viime vuoden katsojatilastoissa pääsi Taneli Mustosen ohjaama komedia ”Luokkakokous 2: Polttarit”, joka sai Maximiin noin 2300 katsojaa. Toiseksi katsotuin elokuva oli Timo Koivusalon ohjaama lastenelokuva ”Risto Räppääjä ja Yöhaukka”, jonka näki Varkaudessa noin 2200 henkilöä. Kolmannelle sijalle liihotti supersuosittuun peliin perustuva hupaisa animaatio ”Angry Birds-elokuva”, joka houkutteli Maximiin hieman yli 2000 katsojaa. Kansainvälisenä yhteistuotantona tehty ”Angry Birds-elokuva” lasketaan tilastoissa myös kotimaiseksi elokuvaksi.

Maximin kymmenen katsotuimman elokuvan joukossa oli peräti seitsemän kotimaista elokuvaa. Edellä mainitun kolmikon lisäksi kärkikymmenikköön pääsivät lastenelokuva” Kanelia kainaloon”, ”Tatu ja Patu”, hieno luontoelokuva ”Järven tarina”, peikkomainen seikkailu ”Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus” sekä komediallinen road-movie ”Äkkilähtö”. Kotimaisten elokuvien katsojaosuus kaikista elokuvista oli Varkaudessa 40,3 prosenttia, eli Suomen keskiarvoa reilusti suurempi.

Vuonna 2015 Maxim uudistettiin täysin ja tämän vuoksi teatteri oli osan vuodesta kiinni. Tämän, uudistetun Maximin suuremman elokuvatarjonnan ja parempien tilojen ansiosta vuoden 2016 kokonaiskatsojamäärä nousi edellisvuodesta peräti 24,5 prosenttia ollen noin 41 700 henkilöä.

Vuosi 2017 näyttää suomalaisille elokuvateattereille erittäin lupaavalta. Ohjelmistoon on tulossa monia isoja ensi-iltoja, joista mainittakoon mm. animaatio ”Itse ilkimys 3”, kotimainen komedia ”Napapiirin sankarit 3”, kulttielokuvan jatko-osa ”Blade Runner 2049”, Aku Louhimiehen ohjaama ”Tuntematon sotilas” sekä ensi joulukuussa valkokankaille saapuva ”Star Wars: Episode VIII”.

Varkauden katsotuimmat elokuvat 2016:

1) Luokkakokous 2: Polttarit

2) Risto Räppääjä ja Yöhaukka

3) Angry Birds-elokuva

4) Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

5) Lemmikkien salainen elämä

6) Järven tarina

7) Rogue One: A Star Wars Story

8) Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

9) Äkkilähtö

10) Bridget Jones’s Baby

(Valtakunnallisen tilastotiedon lähde Filmikamari).

Jätä kommentti