Kun Suomi täyttää sata

Spread the love

Varkauden museoiden vuotta 2017 värittää Suomen itsenäisyyden juhlavuosi, sekä ajankuvat yhteiskuntaan taiteen keinoin. Vuosi on tapahtumantäyteinen, tuttujen yleisöopastusten ja perhesunnuntaiden lisäksi aloitetaan Taidevarttien sarja, joka tarjoaa hetkeksi syventymisen taiteeseen ja hengähdyksen keskellä kiireistä arkipäivää. Lisäksi vuoden aikana järjestetään yhteislauluiltoja, työpajoja ja arkeologian päivä ja ollaan mukana totutusti myös Vekara-Varkauden ohjelmistossa ja Euroopan kulttuuriympäristö- päivien ohjelmistossa.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemalla museoilla tapahtuu paljon. Sata kuvaa Varkaudesta – verkkonäyttely näyttely kuvaa itsenäisen Suomen aikaa Varkauden näkökulmasta, esitellen valokuvan Varkaudesta jokaista itsenäisyyden vuotta kohden. Näyttely julkaistaan museoviikolla toukokuussa 2017. Näyttelyyn voi tutustua tuolloin myös museoiden näyttelytiloissa 16.5. – 21.5.2017. Varkauden palokuntatoiminta viettää juhlavuottaan vuonna 2017. Maaliskuussa 2017 julkaistava Varkauden palokunta 100-vuotta – verkkonäyttely kattaa alan historian Varkaudessa aina vapaaehtoisesta palokunnasta nykypäivän ammatilliseen palotoimeen saakka.

Kevätkauden kuuden taiteilijan ryhmä otsikolla Out and About osoittaa materiaalilähtöisen taiteen monipuolisuuden, julkitulo on litteän sijaan kolmiulotteinen. Aiheistossa limittyvät ihmisten välinen vuorovaikutus, vaikutus ympäristöön, elämänkokemukset ja absurdit tarinat. Taiteilijat ovat kuva- ja tekstiilitaiteilija Leena Illukka, kuvataiteilija Tytti Korin, keramiikkataiteilija Katja Kotikoski, kuvataiteilija Leena Kärki, keramiikkataiteilija Saana Murtti ja kuvataiteilija Silja Puranen.

Kesän näyttely Tarinoita piipun juurella on Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museoiden Suomi100- yhteisnäyttely. Näyttely kertoo suomalaisuudesta pienoiselokuvien ja esineiden kautta. Näyttelyn kymmenen esinettä ovat todistuskappaleita. Ne toimivat lähtökohtina pienten teollisuuskaupunkien inhimillisille tarinoille Suomen itsenäisyyden vuosikymmeniltä. Pienoiselokuvat pohjautuvat esineiden tarinoille. Jokainen pienoiselokuva nostaa esille yhden vuosikymmenen tarinan. Yhdessä ne johdattavat katsojan itsenäisen teollisen Suomen alkuvuosista nykypäivään.

Syyskaudella nähdään miten pieksämäkeläinen kuvanveistäjä Riitta Huttunen on siirtynyt fyysisistä muodoista 3D-piirrosten ja animaatioiden aineettomaan avaruuteen. Immateriaalisia sommitelmia esitetään näytöillä ja projisointeina. Vantaalainen kuvataiteilija Päivi Allonen puuttuu teemalla Roolit yhteiskunnalliseen liikehdintään, käsitteellisyyteen ja ihmisten rooleihin. Visuaaliset maalaukset ja yllättävät materiaalit veistoksissa ovat ehdottomasti uutta nähtävää.

Vuoden lopussa, Suomen virallisen syntymäpäivän aikaan esitellään 1910-1920-lukujen taidetta ja taiteilijayhteisöä. Savolainen kirjailija ja lehtimies Joel Lehtonen (1881-1934) piti toimistoaan taiteilijakahvila Brondinissa ja tutustui keskeisiin kuvataiteilijoihin, lähinnä ns. marraskuun ryhmän taiteilijoihin. Joel Lehtonen ja taiteilijaystävät- näyttelyssä on maisemia, muotokuvia kirjailijasta, taiteilijoiden omakuvia sekä kirjailijan teksteihin liittyvää äänimaailmaa. Varkautelaisen nimikkokokoelman kerääjä Rakel Kansanen perheineen kuului kirjailijan tuttavapiiriin. Kansasen kokoelman lisäksi teoksia on Mikkelin taidemuseon Martti Airion kokoelmasta, Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmista.

Museoiden näyttelykalenteri löytyy sähköisenä museoiden sivuilta: www.varkaus.fi/museot

Kuva: Vesa Moilanen

Jätä kommentti