Lähiruoka edistää alueellista ruokakulttuuria

Spread the love
Lähiruokavuosi 2017 on tulossa - lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle. Navitaksen Joulutorilla oli lähiruoan ohella myös kädentaitajien tuotteita.
Lähiruokavuosi 2017 on tulossa – lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle. Navitaksen Joulutorilla oli lähiruoan ohella myös kädentaitajien tuotteita.

Lähialueen tuottajia oli runsain joukoin mukana Hyvinvointia elintarvikkeista-hankkeen järjestämässä Joulutori-tapahtumassa Taitotalo Navitaksella perjantaina 16.12. Jauhoja, hyytelöitä, lohta, kädentaitajien tuotteita, lammasta, Suomi-pipareita, chutneyta, piirakoita… Monenmoista oli tarjolla – hyvää kotiin ja myös viemisiksi. Ja keskiviikkona 21.12. tuottajia on mukana Lähituotepuodilla Päiviönsaarella, niin kerrottiin joulunodotustunnelmissa.

Lähiruokaa – totta kai! Hallituksen lähiruokaohjelman tavoitteena vuoteen 2020 mennessä on monipuolistaa lähiruoan tuotantoa, lisätä sitä kysyntää vastaavaksi ja nostaa lähiruoan jalostusastetta. Tavoitteena on myös parantaa pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin mahdollisuuksia lainsäädännön ja neuvonnan keinoin.

Tavoitteeksi on listattu lähiruoan osuuden kasvattaminen julkisissa hankinnoissa parantamalla hankintaosaamista ja laadullisia kriteereitä, parantaa alkutuotannon mahdollisuuksia, tiivistää lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä sekä lisätä ruoan ja ruokaketjun toimijoiden arvostusta.

Kierrätystä parhaimmillaan - vanhoista kananmunakennosta ja kynttilänpätkien steariinista valmistettuja sytytysruusuja.
Kierrätystä parhaimmillaan – vanhoista kananmunakennosta ja kynttilänpätkien steariinista valmistettuja sytytysruusuja.

Lähiruoka ja paikallisruoka – mitä se on? Ne tarkoittavat lyhyitä jakeluketjuja eli ruoan matka tuottajalta ja jalostajalta kuluttajan ruokapöytään on lyhyt – korkeintaan maakunnan laidalta toiselle. Ketju lyhenee, kun välistä jää portaita pois.

Lähiruoan taustalla on usein paikallisten toimijoidenyhteistyötä ja lähellä tuotetun ruoan ostaminen tukee oman alueen yrittäjiä ja taloutta. Lisäksi lähiruoka yhdistää tuottajat ja kuluttajat, jotka omin silmin näkevät, mistä ruoka tulee.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti