Rakelin-päivä Varkauden museoissa

Spread the love
Kuvassa Rakel Kansanen vuonna 1921. (Kuva: Varkauden museoiden kuva-arkisto)
Kuvassa Rakel Kansanen vuonna 1921. (Kuva: Varkauden museoiden kuva-arkisto)

Varkauden taidemuseo aloittaa uuden perinteen, Rakelin päivän vieton. Lauantaina 1.12.2016 klo 10-13 välisenä aikana Varkauden museoissa Nimipäivänä kuvin ja tarinoin henkilöstä taidekokoelman takana, Rakel Kansanen-Toivolasta (1888-1949).

Rakel Kansanen oli leppävirtalaissyntyinen taidemesenaatti. Vanhempaa suomalaista taidetta sisältävä Rakel Kansasen kokoelma on Varkauden taidemuseon kokoelman perusta. Kokoelman taiteilijoita ovat muun muassa Wäinö Aaltonen, Tyko Sallinen, Helene Schjerfbeck, Ilmari Aalto, Anton Lindforss, Alex Mattsson ja Jalmari Ruokokoski. Rakel Kansanen-Toivolan taidekokoelman syntyyn vaikuttivat kerääjän taiteellisuus ja henkilökohtaiset ystävyyssuhteet taiteilijoihin. Kokoelmaan kuuluu mm. useita eri taiteilijoiden mesenaatistaan tekemiä muotokuvia.

Rakel Kansanen eli diplomaatin puolisona mielenkiintoisen elämän. Rakelin-päivän tapahtumassa klo 11.00 – 11.45 Varkauden taidemuseon intendentti Sinikka Miettinen kertoo Rakel Kansasesta ja kokoelman vaiheista. Luennossa avataan Rakel Kansasesta henkilökuvaa. Millainen oli nainen, taiteenkeräilijä, kääntäjä, kulttuuripersoona Rakel Kansanen?  Jatkossa, tulevien vuosien luennoilla, teemaa laajennetaan itse Rakel Kansasen kokoelmaan ja perheenjäsenten rooliin Varkauden Rakel Kansasen kokoelman kartuttamisessa.

Menossa mukana Varkauden museonystävät joulutortuin ja glögein. Tilaisuuteen on vapaa pääsy,  Wredenkatu 5 A. www.varkaudenmuseot.fi

Jätä kommentti