Vielä ehtii vastata kyselyyn rakennetuista kulttuuriympäristöistä!

Spread the love

toivolaVarkauden kaupunginkirjastolla 1.12. pidetyssä yleisötilaisuudessa oli mahdollisuus kuulla asiaa Varkauden rakennetuista kulttuuriympäristöistä ja oikeasti olla myös vaikuttamassa keskusteluun rakennetuista kulttuuriympäristöistä ja syventämässä tietojaan rakennetusta Varkaudesta ja rakennussuojelusta.

Varkauden rakennettu ympäristö on ainutlaatuinen. Teollisuusväestön puutalorakentaminen, teollisuuslaitokset, 50-luvun kerrostalorakentaminen ja monipuoliset, eri aikojen asuntoalueet muodostavat Varkaudesta valtakunnallisesti merkittävän kokonaisuuden.

Varkaudessa on noin 350 vanhaa rakennusta, rakennusryhmää tai aluekokonaisuutta, jotka on inventoitu kulttuurihistoriallisesti merkittävinä rakennetun kulttuuriympäristön kohteina. Meneillään on suojeluluokitustyö, jolla selvitetään, mitkä näistä kohteista tulisi suojella erityisten arvojen vuoksi.

Mukana suojelumerkinnän poistokohteissa ovat esimerkiksi Pohjois-Savon  Ely-keskuksen erityisvalvonnassa olevat Kosulanniemen huvilat,  Niittylän ja Koivulan puutalokortteli, Varkauden tehtaan vanhat vesi- ja kellotornit ja Vanha Asema. Suojelumerkinnän poistaminen tarkoittaa myös taloudellisia menetyksiä rakennusten omistajille, koska korjausavustusta ei enää välttämättä saa. Suojelutaloihin on ollut mahdollisuus saada museovirastolta korjaustukea.

Inventoidut kohteet löytyvät osoitteesta: http://www.varkaus.fi/palvelut/kulttuuriymparisto/aineisto/kohdekortit-alueittain/

Meneillään olevassa kyselyssä haetaan vastauksia kansalaisille merkityksellisistä kohteista Varkaudessa. Kyselyyn vastaamalla on mahdollisuus vaikuttaa Varkauden rakennetun ympäristön säilymiseen. Kyselyn lopuksi voi jättää yhteystiedot ja osallistua arvontaan. Yhteystiedot käsitellään erillään kyselyn vastauksista.

Kysely on avoinna ke 7.12.2016 saakka. Kyselyyn pääsee tästä.

Kiinteistön omistajan lausunnon voi jättää Varkauden kaupungin arkkitehdin sähköpostiin satu.reisko@varkaus.fi, ja tällöin tulee jättää yhteystiedot ja ilmoittaa kohteen nimi tai inventointinumero mahdollisimman selkeästi.

Kuvassa 1915 arkkitehtiveljesten Walter ja Ivar Thoménin suunnittelema, Kosulanniemessä sijaitseva Toivola, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kuuluessaan osana teolliseen ympäristöön. Toivola on säilynyt kohta 102 vuotta ulkokuoreltaan alkuperäisenä. Varkauden kaupunginarkkitehti Satu Reiskon työryhmä yhdessä virkamiesten kanssa on suunnitellut poistavansa tältä ja kaikilta Kosulanniemen huviloilta suojeluluokituksen suojeltavasta säilytettävään. Rakennetun kulttuuriympäristön uusi suojeluluokitus tulee kaupunginvaltuustoon käsiteltäväksi joulu-tammikuussa.

Jätä kommentti