Kausi-influenssarokotukset Varkaudessa

Spread the love

Influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus ja se leviää helposti pisaratartuntana esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa. Influenssa voi tarttua myös kosketuksen välityksellä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

– Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5-15 % aikuisista ja 20-30 % lapsista sairastuu. Terveet aikuiset lapset toipuvat taudista yleensä 1-2 viikon sairastamisella. Vanhuksilla, raskaana olevilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa vakaviin jälkitauteihin, sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan, kertoo Varkauden kaupungin infektiolääkäri Eija Ruotsalainen.

Tartunnan saanut henkilö voi tartuttaa jo päivää ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 3-4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2-3 päivää. Noin 30 % tartunnan saaneista sairastaa influenssan tietämättään ja on silloinkin tartuttava.

– Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Influenssarokote kannattaa ottaa, koska se vähentää jälkitauteja ja vakavaan influenssaan sairastumisia. Se vähentää myös influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja. Kun ei sairastu, ei myöskään tartuta, ohjeistaa Eija Ruotsalainen.

Influenssakaudella 2016-2017 kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Influvac-rokotetta kaiken ikäisille 6 kuukauden iästä alkaen tai Fluenz Tetra-nenäsumuterokotetta 24-35 kuukauden ikäisille. Influenssarokote antaa suojaa influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Se antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan. Rokote ei kuitenkaan suojaa tavalliselta flunssalta eli nuhakuumeelta.

Kenelle maksuton influenssarokote?

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

  • raskaana oleville
  • 6-35 kuukauden ikäisille lapsille
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville
  • 65 vuotta täyttäneille
  • varusmiespalvelukseen astuville miehille ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuville naisille
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei ole oikeutettu ilmaiseen rokotukseen, hän voi ostaa rokotteen apteekista reseptillä.

Rokotusajat ja paikat

– Rokotukseen on hyvä varata Kela-kortti valmiiksi esille sekä hiukan aikaa, vaikka terveyskeskuksessakin on rokotusajankohtina useita rokottajia paikalla, ohjeistaa Eija Ruotsalainen.

Rokotuspaikkana on Varkauden terveyskeskuksen neuvolan tilat, sairaalarakennuksen kolmas kerros, Savontie 55.

Rokotusajat ovat seuraavasti: la 12.11. klo 8-14, pe 18.11. klo 8-16, la 19.11. klo 8-14, pe 25.11. klo 8-16.

Kangaslammin terveysasemalla, Rauhantie 4, rokotusajat ovat to 17.11. klo 8.30-14.30 ja ke 23.11. klo 12-14.30.

Myös riskiryhmiin kuulumattomille henkilöille annetaan reseptillä hankittu rokote em. paikoissa. Huomioitavaa on, että yleisinä rokotuspäivinä ei anneta muita rokotteita.

Lapsien ja raskaana olevien kausi-influenssarokotuksiin ajanvaraukset ja lisätiedot saa omalta neuvolan terveydenhoitajalta arkisin ma-pe klo 12-13.

Jätä kommentti