Rakkauden syksy Varkauden Teatterissa

Spread the love
Voi kamala - vauhtia ja todella vaarallisia tilanteita, mutta myös todellista rakkautta "Täydelliset häät"-komediassa. Ville-Veikko Valtanen (kuvassa vas.), Markku Ryytty ja Marja Sundgrén "vaaranpaikassa". (Kuva: Varkauden Teatteri)
Voi kamala – vauhtia ja todella vaarallisia tilanteita, mutta myös todellista rakkautta ”Täydelliset häät”-komediassa. Ville-Veikko Valtanen (kuvassa vas.), Markku Ryytty ja Marja Sundgrén ”vaaranpaikassa”. (Kuva: Varkauden Teatteri)

Kun Varkauden Teatterin tämän syksyn näytäntökauden näytelmät olivat valikoituneet, niin teatterin väki huomasi, että kappas vain, yhteisenä teemana molemmissa syyskauden näytelmissä on rakkaus. Ensimmäinen otos teemasta saatiin, kun ensimmäisenä ensi-iltana nähtiin Robin Hawdonin kirjoittama menestysnäytelmä, vauhdikas parisuhdekomedia Täydelliset häät, joka on naurattanut teatteriyleisöä niin Euroopassa kuin Amerikassakin.

Vaikka kyseessä onkin todella vauhtirikas komedia, niin pohjimmiltaan näytelmä on puhtaasti rakkaustarina, jossa mietitään sitä, kuka on ”se oikea” puolisoksi. Näytelmä sisältää ”vauhtia ja vaarallisia tilanteita”, väärinymmärryksiä, mutta myös oikeaa rakkautta.

Tätä tapahtumaketjua Varkauden Teatterin näyttelijät kiidättävät eteenpäin sellaisella vauhdilla, että välillä hiuslisäkkeetkin lentelivät ensi-illassa, mutta se ei tahtia haitannut. Peli jatkui ja jännitys tiivistyi.

Näytelmän ohjaaja, Varkauden Teatterin teatterinjohtaja Kari Suhonen kertoikin taannoin tykkäävänsä vauhdikkaista komedioista – tykkää niissä näytellä ja katsoa niitä.

Tässä produktiossa Suhonen pysyi ohjaajan roolissa. Teatterin näyttelijät saivat osoittaa osaamistaan, näyttelijöille riittää haasteellista tekemistä eikä kaksoisroolituksia tarvittu.

Useinhan on niin, että vauhdikkaissa komedioissa sisältö tahtoo jäädä vauhdin jalkoihin. Täydelliset häät on siitä poikkeava komedia, että genrensä edustajana se on oikeasti kirjoitettu läsnä olevaksi. Ja vaikka vauhti on railakasta ja näytelmän lavastuksen runsasluiset ovet avautuvat ja sulkeutuvat suunnitelmien mukaisesti, niin näytelmän rytmitys toimii.

Tapahtumat etenevät nopeasti, mutta koko ajan ei mennä hirmuista vauhtia. Vauhtia annostellaan sopivankokoisella mitalla, tulee hengähdystaukoja eikä yleisö läkähdy. Ja hyvin myös näyttelijäkaarti selviytyi läkähtymättä.

Sinänsä mielenkiintoista, että Varkauden Teatterin näyttämön lavastus toimi ilman vaihtoja kahden hotellihuoneen näkymänä. Ja koko ajan pystyi seuraamaan samanaikaisesti tapahtumia molemmissa huoneissa. Näytelmän lavastus on Mikko Kosusen, puvustus Veera Onttosen, äänet Jussi Heiskasen ja valot Marko Etelärinteen.

Parisuhdekomediassa – tai oikeastaan useamman parisuhteen Täydelliset häät-näytelmässä tapahtumien kulusta vastasivat ansiokkaasti Ville-Veikko Valtanen, Marja Sundgrén, Markku Ryytty, Maija Yrjölä, Mirja Ryytty ja Annikka Kaistinen. Pitää vaan ihastella, että repliikkien ajoittainen monikerroksisuus sujui mallikkaasti ja todella antoi lisäsisältöä esitykseen. Puhumattakaan ”ovitempuista” ja muista liikunnallisista suoritteista.

Rakkauden syksy-teema jatkuu Varkauden Teatterissa musikaalin merkeissä, kun musikaali Poikamiesboksi saa ensi-iltansa 15.10. Ja kuukausien ensimmäisten keskiviikkoiltojen Klubien sisältöä myös rakkaus on ryydittämässä. Varkauden Teatteri painaa ”rinta rottingilla” eteenpäin.

Teksti: Vesa Moilanen

Jätä kommentti