Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana: ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt” 10.9.2016

Spread the love
Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä lauantaina 10.9. aamukymmeneltä kokoonnutaan Varkauden museoille ja lähdetään kävelykierrokselle tutustumaan arkkitehtiveljesten Ivar ja Valter Thoménin 100 vuotta sitten suunnittelemaan Varkauden ensimmäiseen asemakaavaan.
Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä lauantaina 10.9. aamukymmeneltä kokoonnutaan Varkauden museoille ja lähdetään kävelykierrokselle tutustumaan arkkitehtiveljesten Ivar ja Valter Thoménin 100 vuotta sitten suunnittelemaan Varkauden ensimmäiseen asemakaavaan.

Varkaudessa vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäivää lauantaina 10.9.2016 palaamalla entisen Varkauden yhteiskoulun muistoihin sekä arkkitehtiveljesten Ivar ja Valter Thomén sata vuotta sitten suunnittelemaan Varkauden ensimmäiseen asemakaavaan. Thomén veljesten kaavaan perustuva kävelykierros alkaa klo 10.00 kokoontumisella Varkauden museossa, Wredenkatu 5 A.

Nyt jo puretulla Varkauden yhteiskoulurakennuksella on ollut monta käyttäjää. Vuonna 1921valmistunut rakennus on toiminut yhteiskoulun lisäksi Keskikouluna, Savontien kerhotalona, Leikkikouluna, Kuvataidekouluna ja Savontien nuorisotalona. Museo kerää yhteiskouluun, rakennukseen ja sen ympäristöön liittyviä erilaisia muistoja 10. syyskuuta asti.

"Yhteiskoulun tontilla"-tapahtumassa iltaseitsemältä palataan muistoihin. Yhteiskoulusta on jäljellä enää vain kivirappuset.
”Yhteiskoulun tontilla”-tapahtumassa iltaseitsemältä palataan muistoihin. Yhteiskoulusta on jäljellä enää vain kivirappuset.

Näihin muistoihin palataan Euroopan kulttuuriympäristöpäivän iltana, koulusta jäljelle jääneillä, kivirappusilla klo 19.00 alkavassa ”Yhteiskoulun tontilla”-tapahtumassa, jonka järjestäjinä ovat Varkauden museoiden lisäksi Teatteriryhmä Nimettömät ry, Varkauden Soittokunta ry ja Varkauden nuorisopalvelut. Tapahtuma päättyy Silent Discoon.

Kerättävä muisto voi olla monenlainen, pitkä tai lyhyt, jatkokertomus tai yksittäinen tilanne tai hetki. Kaikki muistot ovat arvokkaita. Muiston voi toimittaa sähköpostitse osoitteeseen: museot@varkaus.fi tai kirjeenä: Varkauden museot, Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus. Muiston voi käydä kirjoittamassa myös Muistoja yhteiskoulusta Facebook-tapahtuman sivulle tai käydä kertomassa museon henkilökunnalle Wredenkadulla museon aukioloaikoina.

Kävelykierrokseen ja Yhteiskoulun tontilla-tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy.

Kulttuuriympäristöpäivät on jokavuotinen Euroopan laajuinen tapahtuma, joka kokoaa ihmiset yhteen juhlimaan omaa kulttuuriympäristöään ja -perintöään, jolloin paikalliset toimijat järjestävät avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia ja muita tapahtumia. Tapahtumia voivat järjestää ketkä tahansa asiasta kiinnostuneet kuten museot, koulut, virastot, yhdistykset ja yksityiset ihmiset.

Euroopassa kymmeniin tuhansiin tapahtumiin osallistuu jopa 30 miljoonaa ihmistä. Suomessakin tapahtumiin osallistuu tuhansia ihmisiä.

Kuvat: Vesa Moilanen

 

 

Jätä kommentti