Kansalaisopisto tarjoaa toimintaa rivitanssista kukka-asetelmien tekemiseen

Spread the love
Soisalo-opisto (3)
Soisalo-opisto tarjoaa paljon uutuuksia – lukuisten, jo aiemmin suosituiksi nousseiden kurssien lisäksi. Tänä lukuvuonna koko opistoon on suunniteltu yhteensä 546 kurssia. Lisäksi Soisalo-opisto järjestää näyttelyjä, konsertteja, esityksiä ja luentoja. Kuva: Vesa Moilanen.

Soisalo-opiston lukuvuosi kansalaisopiston osalta on alkamassa. Monien uutuuksien lisäksi opistossa starttaavat lukuisat, jo aiemmin suosituiksi todetut kurssit. Tänä lukuvuonna on koko opistoon suunniteltu yhteensä 546 kurssia. Vuonna 2015 opiskelijoita kansalaisopistossa oli 4757 ja kurssilaisia kaiken kaikkiaan 9395. Oppitunteja toteutui 20 615 tuntia. Lisäksi Soisalo-opisto järjestää tänäkin vuonna paljon erilaisia näyttelyjä, konsertteja, esityksiä ja luentoja.

Kuvataiteessa uutuutena on mm. korttien tekoon sopiva vahamaalaus. Maalina on värillinen mehiläisvaha ja siveltimenä pieni silitysrauta. Tänä vuonna on mahdollista tehdä kauniita paperiposliinisavilyhtyjä painamalla muotteihin ohueksi kaulittuja paperisavilevyjä. Ohjelmaan viime vuonna palannut ikoninmaalaus jatkuu. Samaa 1400-luvulta peräisin olevaa maalaustekniikkaa pääsee nyt kokeilemaan temperamaalauksen kurssilla. Erilainen uutuus on Ikebana, japanilainen kukkien asettelutaide, jossa asetelmat tehdään matalaan maljakkoon, jonka pohjalla on piikkisiili. Käsien kutinaa-taidetekstiilinteko- kurssilla voi tehdä lapsen, lapsenlapsen, kummilapsen tai kaverin kanssa värikkään taidetekstiilin maalaten, painaen ja koristellen.

Kädentaidoissa uutena on mahdollista tehdä ihastuttava Tutu-tyllihame tai valmistaa tunnelmallinen ja ajaton joulusomiste kuten jouluseimi. Neulekirjastossa tehdään erilaisia lankatöitä ja tutustutaan myös siihen, mitä mahdollisuuksia kirjasto tarjoaa käsityön harrastajalle. Karjalaiset kansannuket ja modernit mollat-kurssilla syntyy perinteinen karjalainen kangasnukke. Kierrätys jatkuu opiston kädentaitojen kursseilla tänäkin vuonna. Korjausta tai tuunausta odottavat vaatteet ja kodintekstiilit saa käyttöön tai kiertoon Ekoteko tekstiilille-kurssilla. Vanhasta kirjasta voi tehdä korurasian, valokuvakehyksen tai muistoesineen tai loihtia kirjan sivuista muutakin kaunista.

Liikunnassa on tänä vuonna omat kurssinsa sohvaperunoille ja aktiiviliikkujille. Kursseilla liikutaan monipuolisesti eri lajeihin perehtyen. Kahvakuulan tarjontaa on myös lisätty suuren kysynnän vuoksi. Tanssin hauska uutuus on rivitanssi, jossa tutustutaan perusaskelsarjoihin ja termistöön sekä tanssitaan helppoja rivitansseja kantrin, lattarien, valssin tai disco-musiikin tahtiin. Lavis-lavatanssijumppa on uusi, hauska, helppo ja hikinen liikuntamuoto, joka aloitettiin viime lukuvuonna ja jatkuu nyt vielä laajemmin. Aikuisten jazztanssi-tunneilla harjoitetaan perustekniikkaa, liikkuvia askelyhdistelmiä ja tanssisarjoja. Jazztanssi sopii niin vasta-alkajille ja vanhan harrastuksen herättelijöille. Kehonhuoltotunteja on ohjelmassa nyt enemmän. Kehonhuolto sopii kaikille, jotka nauttivat liikkumisesta ja kehon hyvänolon tunteesta. Tunti sisältää kokonaisvaltaista kehon hallintaa, venyttelyä, lihasten aktiivista venytystä, rentoutumista sekä ydintuen työstämistä.

Uudessa Lasten teatteri/ sanataide-ryhmässä 7-12-vuotiaat voivat päästää luovuuden valloilleen ja improvisoida niin teatterileikein kuin sanoillakin.

Kotitalouden lyhytkursseilla tutustutaan eri maiden ruokakulttuureihin. Kursseilla valmistetaan italialainen tai ranskalainen illallinen tai tehdään British afternoon-teehetkeen erilaisia herkkuja kuten sandwicheja, skonsseja ja pikkuleipiä. Perheiden joululeivontakurssilla valmistetaan yhdessä erilaisia suolaisia ja makeita joululeivonnaisia. Yrttikurssilla päästään tutuksi erilaisten yrttien ja salaattien kanssa ja opitaan käyttämään niitä ruokien ja leivonnaisten valmistuksessa.

Soisalo-opistossa voi tulevana lukuvuonna myös oppia turvallisen lentämisen perustaidot ja suorittaa lentolupakirjan Purjelentäjän teoriaosuus-kurssilla. Erilainen uutuus on myös Voimia eron jälkeiseen arkeen – Suomalainen eroseminaari, joka perustuu amerikkalaisen psykologin Tri Bruce Fisherin menetelmään. Se on ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, jossa osallistujat työskentelevät koulutetun vetäjän johdolla eron ylipääsemiseksi.

Opistossa voi edelleen opiskella suomen lisäksi, ruotsia, englantia, saksaa, venäjää, espanjaa, italiaa, japania ja karjalan kieltä. Kielissä on lisätty esim. alkeiskursseja paikkakunnille jossa niitä ei ole aiemmin ollut.

Keväällä alkavista uutuuksista mainittakoon mielenkiintoiset kylpytynnyrinteko, frisbeegolf, kehystysoppi, sokerimassakoristeiden teko ja nukkekotikurssi.

Kaikille kursseille voi ilmoittautua 17.8. klo 12 alkaen. Aikaisempaan tapaan ilmoittautuminen tapahtuu www.soisalo-opisto.fi sivujen kautta sekä puhelimitse. Uudistettujen nettisivujen ansiosta ilmoittautuminen käy vaivattomasti kaikilla mobiililaitteilla. Koko kansalaisopiston kurssitarjonta on esillä osoitteessa www.soisalo-opisto.fi ja viikolla 32 koteihin jaettavassa opinto-oppaassa.

Uutuuskursseja paikkakunnittain

Heinävesi

Kauniita sävyjä luonnosta, Varistaipale 31.8. alkaen
Kannettava, tabletti tai älypuhelin tutuksi 6.9. alkaen
Lavis (lavatanssijumppa) 12.9. alkaen
Englantia aivan alusta 15.9. alkaen
Neulekirjasto 21.9. alkaen
Kaunista kirjasta 21.9. alkaen
Runokahvila 22.9. alkaen
Karjalaiset kansanuket ja modernit mollat 7.10. alkaen
British afternoon tea 3.10.alkaen
Ekoteko tekstiilille 8.10. alkaen
Käsien kutinaa – taidetekstiilin teko, Karvio 15.10. alkaen
Perinteinen ja moderni himmeli 1.11. alkaen
Jouluseimi, Torvela 8.11. alkaen
Italialainen ilta 21.11. alkaen
Joulu tulee nypläten alkaen 26.11.

Joroinen

Kehonhuoltoa rullaten ja joogaten naisille ja miehille 14.9. alkaen
Monipuolisesti liikkuen sohvaperunoille 17.9. alkaen
Monipuolisesti liikkuen aktiiveille 17.9. alkaen
Purjelentäjän teoriaosuus, Kuvansi 4.10. alkaen
Paperiposliinisavilyhdyt 8.10. alkaen
Yrttikurssi 11.10. alkaen
Tutu – ihastuttava tyllihame, Kuvansi 14.10. alkaen
Jouluseimi, Kuvansi 12.11.
Vahamaalaus 26.11. alkaen

Leppävirta

Itämainen tanssi 5.9. alkaen
Temperamaalaus, Timola 12.9. alkaen
Lavis (lavatanssijumppa), Moninmäki 12.9. alkaen
Seniorilavis 13.9. alkaen
Lavis (lavatanssijumppa), Sorsakoski 13.9.
Parisalsa/ lavalattarit 13.9. alkaen
Lavis (lavatanssijumppa) 15.9. alkaen
Lavis (lavatanssijumppa), Oravikoski 16.9. alkaen
Käsien kutinaa 17.9. alkaen
Himmelikurssi, Paukarlahti 19.11. alkaen

Varkaus

Voimia eron jälkeiseen arkeen – Suomalainen eroseminaari 7.9. alkaen
Rivitanssi alkeis/jatko 12.9. alkaen
Rivitanssi alkeet 12.9. alkaen
Espanjaa matkailijoille 13.9. alkaen
Ikebana kukka-asetelmat 13.9. alkaen
Saksan alkeet 14.9. alkaen
Lasten teatteri/ sanataide ryhmä 15.9. alkaen
Nukkekurssi 19.9. alkaen
Venäjän alkeet 26.9. alkaen
Kehonhuolto 29.10. alkaen
Aikuisten jazztanssi 30.10. alkaen
Ranskalainen ilta 7.11. alkaen
Perheiden joululeivontakurssi 21.11. alkaen

Jätä kommentti