Valoa Varkauteen Taiteiden Yönä

Spread the love
Kari Kola (kuvassa oik.) kävi Onni Tahvanaisen kanssa tarkastamassa, että puitteet ovat kunnossa valotaideteoksille. Taiteiden Yönä syttyvät valot näkyvät pimeäaikaan ja valot puretaan pois sunnuntaiaamuna eli ovat ihailtavissa kahden yön aikana.
Kari Kola (kuvassa oik.) kävi Onni Tahvanaisen kanssa tarkastamassa, että puitteet ovat kunnossa valotaideteoksille. Taiteiden Yönä syttyvät valot näkyvät pimeäaikaan ja valot puretaan pois sunnuntaiaamuna eli ovat ihailtavissa kahden yön aikana.

Perjantaina 12.8. illan hämärtyessä Taiteiden Yö-tapahtuman merkeissä Päivönsaareen tuodaan valotaidetta, jossa valaistaan Varkauden Kotiseutukeskus ja omana kokonaisuutenaan kaupungintalon vierustalla sijaitsevan Itsenäisyydenpuiston takaosa, johon on näköyhteys Pirtinvirran sillalta. Asialla on valotaiteilija Kari Kola, jonka yritys Valoparta Oy tekee ympäristövalaisun. Kari Kola valaisi myös vuosi sitten Varkauden Virkamiesklubin ja myös aiemmin hänen valaisujaan on nähty Varkaudessa.

– Hienoa, että Varkauden kaupunki on nyt lähtenyt toteuttamaan ympäristötaidetta, jotta pitäisikin saada tänne lisää, sanoi Kola vieraillessaan keskiviikkona 3.8. Varkaudessa ja tutuessaan paikkoihin, apunaan Onni Tahvanainen. Kari Kolan mukaan valotaide sopii kaikista lähtökohdista kaikille ikäryhmille, se on matalankynnyksen taidetta ja siinä on paljon positiivista.

– Varkauden ympäristöinstallaatiossa korostetaan luontoa, joka on parasta taidetta. Tullaan muuttamaan ja tekemään iso kontrasti siihen, miltä asiat näyttävät normaalisti. Puistoalue on paikallisille ihmisille tuttu paikka, jonka muutamme visuaalisesti toisennäköisesti – se on lähtökohtana, sanoi Kola, joka valotaideteoksissaan käyttää hyvin paljolti LED-tekniikkaa, jossa mahdollistuu energiatehokkuus ja myös syvät värit. Varkaudessa valaisuun käytetään toistasataa valoa eli kyseessä on merkittävä ympäristötaideteos.

Valotaiteilija Kari Kola kertoi tehneensä valon kanssa lähes kaikkea. Valoon liittyen hän on käynyt neljän ja puolen vuoden aikana likimain 50 maassa ja hän on ollut mukana tutkimusprojekteissa.

Viime vuoden aikana hänen kättenjälkiään valotaiteessa näki paikanpäällä yli 2,1 miljoonaa ihmistä. Esimerkkeinä mm. YK:n kansainvälisen Valon vuosi 2015-teos ”Light Is Here” Pariisissa Unesco:n pääkonttorilla ja valotaiteen kohteita Kroatiassa, Sloveniassa, Prahassa ja Turkin ensimmäisen valofestivaalin pääteos Istanbulissa.

Lisää valotaiteilija Kari Kolan mietteitä ja kuulumisia 20.8. ilmestyvässä Sykkeessä-kaupunkilehdessä.

Teksti ja kuva: Vesa Moilanen

Jätä kommentti