Viikinkisolmulle Lasten LukuVarkaus -palkinto

Spread the love
Lasten kirjallisuuspalkinnon julkistamistilaisuuden alkajaisiksi raatilaiset esittelivät ehdolla olleet ja lukemansa kirjat. Oikealla esiraadin jäsen, filosofian lisensiaatti Petri Pietiläinen.
Lasten kirjallisuuspalkinnon julkistamistilaisuuden alkajaisiksi raatilaiset esittelivät ehdolla olleet ja lukemansa kirjat. Oikealla esiraadin jäsen, filosofian lisensiaatti Petri Pietiläinen.

Lasten LukuVarkaus 2016-kirjallisuuspalkinnon on voittanut Roope Lipastin kirja Viikinkisolmu (WSOY). Kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt 16. kerran.

Valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj sekä Varkauden kaupunki. LukuVarkaus-palkinnon voittajakirja julkistettiin ja kirjailija palkittiin keskiviikkona 15.6. Palkinnon julkistaminen on osa Vekara-Varkaus-festivaaliviikon ohjelmaa.

"Viikinkisolmu" sai tämänvuotisen Lasten LukuVarkaus-kirjallisuuspalkinnon. Kirjailija Roope Lipasti kertoi, että kirjasta on tulossa jatko-osia, 3-4 kirjaa.
”Viikinkisolmu” sai tämänvuotisen Lasten LukuVarkaus-kirjallisuuspalkinnon. Kirjailija Roope Lipasti kertoi, että kirjasta on tulossa jatko-osia, 3-4 kirjaa.

Vuoden 2016 voittajaksi valitsi Roope Lipastin kirjan Viikinkisolmu (WSOY). Lapsiraadin mietteitä voittajakirjasta: ”Viikinkisolmu sisälsi paljon tapahtumia ja toimintaa. Päähenkilöt olivat hauskoja. Kaikilla päähenkilöillä oli omat persoonat. Jumalatkin kuvattiin mielenkiintoisesti. Historialliset yksityiskohdat ja kuvaukset olivat tosi kivoja.”

Raatilaisten mielestä kirja sopi täydellisesti luettavaksi heidän ikäluokalleen. Yksi raatilaisista totesi, että kirja oli tyyliltään hänen lempikirjansa. Siinä oli jännitystä sopivasti, eikä se muuttunut missään vaiheessa pelottavaksi. Raatilaiset korostivat, että näin syntyi suuri halu lukea tarinaa koko ajan vain eteenpäin: piti saada tietää, mitä kirjan henkilöille tapahtuu. Yksi poikkeava mielipide raadista löytyi. Yksi heistä arvosteli kirjaa vähän tylsäksi, mutta reilusti myönsi, että kansikuva oli hyvä. Kirjaa suositeltiin kaikille tytöille ja pojille.

Kiva lukea

Lapsiraatilaisten mielestä kirjojen luku-urakka ei ollut kauhean raskas, koska kirjat eivät olleet kauhean paksuja. He myönsivät, että joitakin kirjoja oli vähän vaikeata saada loppuun. Kaikki kirjat eivät samalla tavalla kiinnostaneet kaikkia raatilaisia. Kaikkinensa he olivat sitä mieltä, että tästä huolimatta niitä oli todella kiva lukea: he kaikki pitävät kirjojen lukemisesta. Joidenkin raatilaisten mielestä kaikki kirjat olivat hirmu hyviä, juuri heidän makuunsa sopivia. Yksi raatilaisista luki kaikki kirjat kahdessa viikossa, koska ne olivat niin hyviä.

Lasten ajatuksia LukuVarkaudesta ja hyvästä kirjasta: Lapsiraatilaisten mielestä kirjojen luku-urakka oli osalle helppo ja osalle todella sopiva. Raatilaisten mielipide oli, että kirjat oli suunnattu vähän pienemmille lukijoille. Raadin mielestä kaikki finaalikirjat ansaitsivat paikkansa ehdokkaina. 3.500 euron palkinnosta päättivät tänä vuonna kuusi lapsiraatilaista: Puurtilan koulun oppilaat: Fanny Taskinen (3. lk), Jenna Hatva (5. lk) ja Ella Kettunen (6. lk) sekä Repokankaan koulun oppilaat Joakim Pirskanen (6. lk), Helmi Tolvanen (6. lk) ja Arttu Valjakka (6. lk).

Lasten LukuVarkaus-kirjallisuuspalkinnon esiraati luki tänäkin vuonna hurjan määrän, noin 80 kappaletta, Suomessa suomeksi vuonna 2015 ilmestynyttä lastenromaania. Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois. Trendinä näytti taas kerran olevan se, että monissa kirjoissa yhdistettiin fantasiaa ja todellisuutta.

Kaikkia ei voitu ottaa mukaan. Vaikka raati ei yritä valita tarkoituksella erilaisia vaan ainoastaan hyviä kirjoja lapsille, niin tänä vuonna huumori jyräsi. Kuudesta ehdokkaasta kolme edustaa vahvaa huumoripainotusta. Lisäksi pitkästä aikaa puhtaasti historiallinen tarina pääsi ehdokkaaksi. Monesti historiaa on yhdistetty fantasiaan, eikä pelkästään historiallisia lastenkirjoja julkaista kovinkaan paljon.

LukuVarkaus-voittajan julkistamisen jälkeen esiintyi Suomen ensimmäinen ja ainoa ammattimainen naisvatsastapuhuja Sari Aalto. Todella riemastuttava esitys.
LukuVarkaus-voittajan julkistamisen jälkeen esiintyi Suomen ensimmäinen ja ainoa ammattimainen naisvatsastapuhuja Sari Aalto. Todella riemastuttava esitys.

Palkintoehdokkaina olivat seuraavat kirjat: Jukka Itkonen: Sirkusjuna saapuu (Lasten Keskus) Merja Jalo: Saalistaja, Nummelan ponitalli (WSOY) Katja Krekelä: Hurjalinna (Tammi) Roope Lipasti: Viikinkisolmu (WSOY) Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina (Tammi) Netta Walldén: Ruben ja kadonneet karaatit (WSOY).

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat Petri Pietiläinen (filosofian lisensiaatti), Minna Heikkinen (myymäläpäällikkö, Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Katriina Leväinen (osastonjohtaja Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosasto), Maija-Helena Soininen (projektiassistentti, Stora Enso Oyj) sekä Heli Sutinen (tapahtumatuottaja, Vekara-Varkaus, Navitas Kehitys Oy).

Kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti