”Heijastus” – taidemuseon kesän näyttelynä

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

”Heijastus” kertoo varkautelaisen kuvataiteen harrastajan ja modernistin, Aili Hiukka-Iivarisen taideteollisesta tuotannosta ja taiteesta 1950-luvulta tähän päivään.  Näyttely on esillä Varkauden taidemuseossa 11.9.2016 saakka.

Museotoimen menoa eri vuosikymmenillä kuvastamaan on valittu Varkauden Kuvataideyhdistyksen kulttuurityöstään monesti palkitsema Aili Hiukka-Iivarinen (s.1.3.1921). Osansa hänen kuvataiteelliselle kehitykselleen on antanut Varkauden monipuolinen näyttelytarjonta kautta vuosien. Aili Hiukka-Iivarisen tuotannon punaisena lankana on kekseliäs materiaalien käyttö vaatteissa, taideteollisissa tuotteissa ja kuvataiteessa.

Nivankylässä Rovaniemellä syntynyt Aili Hiukka-Iivarinen evakuoitiin Varkauteen vuonna 1941. Vuonna 1949 Ailista tuli Könönpellon postinhoitaja. Ajan tapaan Aili Iivarinen oli välillä lasten kanssa kotona palaten työuralle Postiin, josta hän jäi eläkkeelle 1985. Varkauden Työväenopiston kurssit olivat hänelle monen muun varkautelaisen tapaan keino innostua:

– Taideharrastukseni alkoi toden teolla, kun menin vuonna 1964 Dora Tuomisaaren batiikkikurssille. Sen jälkeen kävin lovileikkauskurssilla ja siirryin rukinlavoista puupiirroksiin. Ensimmäisen tauluni maalasin vuonna 1968, aiheena oli asetelma, hän sanoo ja jatkaa, ettei hän ole pikkutarkka näpertelijä, vaan haluaa tehdä suurpiirteistä maisemaa ja kokeilla, miten värit vaikuttavat toisiinsa.

– Haluan käyttää lämpimiä värejä, mutta myös kylmiä tarvitaan antamaan perspektiiviä. Kun olin Lapissa, aloin maalata vaivaiskoivuja, mutta niihin tuli ihmisiä. Näin ne sellaisina.

Näyttelyssä 50-lukua edustavat ajalle yleiset käsityöt, 60-70-lukua Kurolassa Änäkkä-kesämökillä syntyneet betoni- ja kipsityöt ja putkiveistokset. 80-luvulla syntyi paljon vesiväritöitä, öljyväritöitä ja puupiirroksia, 90-luvulla mukaan tuli kierrätysmateriaalien käyttö teoksissa ja osana maalauksia.

Aili Hiukka-Iivarinen on pitkäaikaisimpia Varkauden Kuvataideyhdistyksessä ja sen vuosittaisissa näyttelyissä mukana olleita harrastajia. Vuonna 1949 perustetussa yhdistyksessä oli parhaimmillaan parisataa jäsentä, ammattilaisia ja harrastajia.

– On aina hirveä ilo päästä näkemään toisten töitä, Iivarinen sanoo.

Aili Hiukka-Iivarisella on ollut Varkaudessa yksityisnäyttelyitä ennen nyt alkavaa 95-vuotisjuhlanäyttelyä 1981 Varkauden Taidemuseossa, 1987 Varkauden kirjastolla ja 1994 Taipaleen kanavamuseossa. Vuonna 1995 hän sai Posti-Telen Kuvataideyhdistyksen näyttelyssä Seinäjoella ”Auringon lapset”-sarjalla Vuoden taiteilijan tittelin.

Näyttelyn oheistapahtumat:

14.6.-16.6.2016 klo 11.00-16.00 Eväslaukkutyöpaja Vekara-viikolla. Materiaalimaksu 1€/laukku.

18.6.-19.6.2016 Vekara-kuvasuunnistus, teemana ruuan ja ruokakulttuurin paikat Varkaudessa.

Yleisöopastukset näyttelyyn:

9.6.2016 klo 17, 7.7. klo 17 ja 12.8. Taiteiden yönä klo 19, museo avoinna klo 22 asti

Yleisötilaisuudet Teollisuuden tekijät – Kymmenen tarinaa tehtailta -näyttelyyn:

15.7.2016 klo 11 Warkaus Pit Stop 523-tapahtuman aikaan

4.8.2016 klo 17

Perhesunnuntai:

04.09.2016 Koko perheen yhteinen työpajapäivä non stop-periaatteella.

Kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti