Harjuksen kalastajille uusia rajoituksia

Spread the love

Vuoden alusta voimaan astunut uusi kalastusasetus kieltää kaiken harjuksen kalastuksen sisävesissä huhti-toukokuussa lähes koko maassa. Aiemmin kutuajan rauhoitusaika ei koskenut vapavälineillä kalastusta. Lapissa leveyspiirin 67 pohjoispuolella harjusta saa kalastaa edelleen myös keväällä.

Villit harjuskannat ovat monin paikoin heikkoja eteläisillä esiintymisalueilla. Lajia tavataan virtavesien lisäksi useissa järvissä ja meressä Pohjanlahdella. Äärimmäisen uhanalainen meriharjus on rauhoitettu kalastukselta ympäri vuoden.

Harjus on suosittu vapakalastuksen kohdelaji koko maassa. Lajin tunnistaa helposti suuresta purjemaisesta selkäevästä, jollaista ei ole millään muulla kotimaisella lohikalalla. Lohikalan ominaispiirteenä harjuksella on pientä nahkamaista liparetta muistuttava rasvaevä, joka sijaitsee selkäevän ja pyrstön välillä. Yleisväritykseltään harjus on hopeinen ja tummaselkäinen.

Pyyntimittojen vastainen tai rauhoitusaikana saaliiksi saatu harjus tulee kalastuslain mukaan aina laskea takaisin veteen. Harjuksen pyyntimitta on leveyspiirin 67 pohjoispuolella 30 ja eteläpuolella 35 senttiä. Kalan käsittelyyn on syytä kiinnittää erityistä huomiota sitä vapautettaessa. Pyydyksestä irrottaminen tulee tehdä ripeästi ja kovaa puristamista tulee välttää. Kalan pintaa koskettaessa märät kädet aiheuttavat vähemmän vaurioita kuin kuivat.

[sam id=4 codes=’false’]

Jätä kommentti