Eemeli metkuilee Varkauden Teatterissa

Spread the love

Tanssia

”Eeeemeliiii…! Riivatun kakara!” huuto rikkoo Vaahteramäen kesäpäivän rauhan. Taas on maalaisidyllissä meno kuin sirkuksessa. Tuvassa juoksentelee iso rotta ja Pöperö-Maijan mukaan Juvanrannassa riehuu lavanteritauti. Ja mitä Liinan särkevälle hampaalle ja kärpäsillekin tehdään?

Kohta 300 puu-ukkoa veistänyt Eemeli on kekseliäs ja vauhdikas pellavapäinen poika, joka ratkaisee pulman jos toisenkin. Hän haluaa kokeilla kaikkea uutta ja auttaa toisia, mutta aina jotain vaan menee mönkään. Aikuisten mielestä sattumukset ovat metkuja. Jokaisesta metkusta Eemeli joutuu teljetyksi verstashuoneeseen, missä hän vuolee aikansa kuluksi puu-ukon. Pikku-Iida haluaisi kovasti oppia metkuilemaan, mutta verstashuoneen ovi pysyy häneltä kiinni.

Varkauden Teatterin Vaahteramäessä on tunnelma lämmin ja riehakas. Siellä eläimetkin hyppäävät pituutta Eemelin kanssa ja pyöräyttävät Aatun haitarin säestyksellä hienostuneen baletin.

Iida-Maaria Lindstedtin vierailuohjaus

Iida-Maaria on opiskellut mm. Turun Taideakatemian teatterilinjalla ja Pietarin valtiollisen Teatteriakatemian näyttelijäntyönlaitoksella.

Hän oli kiinnitettynä Kajaanin kaupunginteatteriin vuosina 2009-2012, jonka jälkeen työskenteli Helsingissä näyttelijänä, ohjaajana, opettajana ja tuottajana.

Eemeli vuolee– Erilaisista työnkuvistani huolimatta minulla on selkeästi näyttelijän lähestymistapa teatterin tekemiseen. Eemelin harjoituksissa olen löytänyt itseni välillä lavalta viuhtomassa ajatuksiani kohtauksista näyttelijöille – on ollut niin hyvä meininki, että on haluttanut mukaan:)

Iida-Maaria pitää lastenteatteria tärkeänä ja haluaa tehdä sitä.

– Lastenteatteria täytyy ja pitää tehdä. Hyvin. On rikollista ajatella, että laatuun ei tarvitse panostaa kun tehdään lapsille. He ovat nykyiset ja tulevat katsojat, ja on tekijöiden vastuulla tarjota heille parasta mahdollista. Toivottavasti onnistuimme tässä Eemelin kanssa, hän sanoo.

Varkauden Teatteri on Iida-Maarialle valmiiksi tuttu talo. Hän vetää syksyllä 2015 startannutta ”Tenho – elämäntaitoja nuorille taiteen keinoin”-ryhmää yhdessä puolisonsa Timo Torvisen kanssa. Tenholaiset kokoontuvat viikoittain Tehtaan koululla.

”Eemeli metkuilee”-näytelmän on kirjoittanut Astrid Lindgren. Dramatisointi on Mats Huddénin ja suomennos Tuovi Pajun. Lavastus on Timo Torvisen ja puvustus Taina Peltomäen. Äänet ovat Jussi Heiskasen, valot Marko Etelärinteen.

Ensi-ilta Varkauden Teatterissa on lauantaina 9.4.2016 klo 13. Näytelmän arvioitu kesto on 1 tunti 40 minuuttia – sisältäen 20 minuutin väliajan.

Kuvat: Varkauden Teatteri/Sini Koistinen

Jätä kommentti