”Kynnyksellä”-yhteisnäyttely Väinölässä

Spread the love

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Sattumalla tapaamisen ja kahden tunnin tuttavuuden jälkeen lopputuloksena ”Kynnyksellä”-taidenäyttelyn syntyminen Taidekeskus Väinölään Varkaudessa. Tämä kohtaaminen tapahtui pieksämäkeläisen Tuula Koskelan ja kontiolahtelaisen Kirsi Ryynäsen kesken maaliskuussa, jolloin Akkapakka-taideryhmällä oli näyttely Väinölässä. Koskela on yksi Akkapakka-taideryhmän kuudesta taiteilijasta ja Ryynänen oli käymässä Väinölään tulevan näyttelynsä merkeissä. Taiteilijoiden tiet kohtasivat – he olivat kynnyksellä ja astuivat yhteisesti sisään. ”Kynnyksellä”-näyttely on esillä 19.4. saakka.

Tuula Koskela on lastentarhanopettaja, taiteenharrastaja, -tekijä ja -kuluttaja. Työelämässä hän on vielä 50-prosenttisesti ”opena” päiväkodissa. Pieksämäen Seutuopiston aikuisverkoston kautta hän on löytänyt keramiikan, kudonnan, maalauksen ja huovutuksen.

– Olen saanut hienoja kokemuksia ryhmissä toimimisesta ja hyvää opetusta. Viimeisin ovenavaus on tapahtunut huovutuksen ihmeelliseen maailmaan kolme vuotta sitten. Aina olen sanonut itselleni, ettei mitään toista laitaa ole. Niillä kyvyillä, mielikuvituksella, intuitiolla ja tunteella – tekemään vaan! Ei tarvitse ajatella, että mitä toiset sanovat ja ajattelevat. Minulla tekeminen ja prosessi ovat yhtä tärkeitä, sanoo Tuula Koskela, joka on vuodesta 1988 lähtien järjestänyt omia näyttelyitä kotipaikkakunnallaan, osallistunut yhteisnäyttelyihin sekä Akkapakan näyttelyihin lähipaikkakunnilla.

– ”Kynnyksellä”-näyttelyssä olevat työni nousevat kokeilusta, ihmisen ilmeen ja ympäristön hahmottumisesta, kevään väreistä, odotuksesta ja elämän tuomista asioista, hän luonnehtii näyttelyä, jossa hänellä on keramiikan lisäksi esillä kaksi tekstiilityötä.

Jokainen osaa

Kirsi Ryynäsellä on näyttelyssä akryylimaalauksia, joista valtaosa on valmistunut tämän vuoden puolella. Teokset ovat tyyliltään viitteenomaisia, mutta niissä on myös esittäviä elementtejä. Töistä on löydettävissä eläinhahmoja, ihmisfiguureja ja myös rakennusten muotoja.

– Tavassani tehdä kuvaa kaikupohja ja heijastuspinta ovat elämässä. Maalausteni aiheet nousevat tai ”tulevat nähdyiksi” sisältä päin, omasta kokemusmaailmasta – teemojen ollessa mielestäni yhtä lailla myös kollektiivisia, mainitsee Ryynänen, jonka mukaan näyttely sai ”Kynnyksellä”-nimen maalauksen myötä -tunteesta ja kokemuksesta, kuinka elämässä usein on valinnan tai jonkun uuden tilanteen edessä – kynnyksellä.

Kirsi Ryynänen kertoo työskentelevänsä prosessimaisesti. Jokainen työ syntyy vaihe vaiheelta ja ilman ennakkosuunnittelua.

– Jossain kohdassa tekemistä kuvapinta saa sen muodon ja ”hengen”, mikä puhuttelee ja valikoituu aiheeksi. Maalaus etenee siitä käsin valmiiksi ja lopputulokseen vaikuttavat useat päällekkäiset värikerrokset. Se on vuoropuhelua minun ja itse maalauksen kanssa – mitä maalaus haluaa ilmaista.

Ryynänen on luovan alan toimija ja myös kurssittaa taiteen tekemisessä. Vuonna 2007 hän on valmistunut Vedic Art-opettajaksi. Kyseessä on uudenlainen, vaihtoehtoinen taidekoulutusmuoto, jossa prosessin kautta jokainen lähtee hakemaan omaa, itselleen tyypillistä tapaa tehdä.

– Jokainen lähtee kokeilemaan ja herättelemään luovuutta ja etsimään sitä – omaa kädenjälkeään ja omaa tapaansa tehdä ja ilmentää itseään. Mottoni on, että jokainen osaa. Esimerkiksi koulun kuvaamataidontunnilta on ihmisille voinut jäädä suorastaan traumoja – että ei ole osannut. Näitä puretaan – jokainen osaa.

– En ole nähnyt ensimmäistäkään valkoisen paperin syndroomaa – koska on tietty vapaus, kannustus ja rohkaisu tehdä. On ihanaa nähdä, mitä kaikkea syntyy, hän iloitsee.

”Kynnyksellä”-näyttelyn taiteilijat, Kirsi Ryynänen ja Tuula Koskela, molemmat suorastaan hehkuttavat Taidekeskus Väinölän näyttelytiloja ja taloa kokonaisuudessaan.

– Väinölä on ihmisenkokoinen ja kutsuva – ihana taiteenkehto somasti kaiken keskellä. Talossa on oikeasti kaikki saman katon alla – aidosti vastaanottoa huokuen, he sanovat.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti