Lasten LukuVarkaus-finaalikirjat lapsiraadille

Spread the love
LukuVarkaus-esiraadin jäsen Petri Pietiläinen kertoi valintaprosessista ja lapsiraatilaiset kuuntelivat tarkkaavaisina.
LukuVarkaus-esiraadin jäsen Petri Pietiläinen kertoi valintaprosessista ja lapsiraatilaiset kuuntelivat tarkkaavaisina.

Mikä on viime vuonna julkaisusta lastenkirjoista paras – sen päättää varkautelaislapsista koostuva, kuuden ala-asteikäisen koululaisen lapsiraati. Kuusi kirjaa ehdolla ja lapsiraadin jokainen jäsen lukee kaikki kirjat. Ja yhdessä valitaan se paras kirja – vastuullinen tehtävä.

Lasten LukuVarkaus kirjallisuuspalkinnon esiraati luki taas hurjan määrän, noin 80 kappaletta, Suomessa suomeksi vuonna 2015 ilmestyneitä lastenromaaneja.

Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois. Trendinä näytti taas kerran olevan se, että monissa kirjoissa yhdistettiin fantasiaa ja todellisuutta. Kaikkia ei voitu ottaa mukaan. Vaikka raati ei yritä valita tarkoituksella erilaisia vaan ainoastaan hyviä kirjoja lapsille, niin tänä vuonna huumori jyräsi. Kuudesta ehdokkaasta kolme edustaa vahvaa huumoripainotusta. Lisäksi pitkästä aikaa puhtaasti historiallinen tarina pääsi ehdokkaaksi. Monesti historiaa on yhdistetty fantasiaan, eikä pelkästään historiallisia lastenkirjoja julkaista kovinkaan paljon.

Vuonna 2016 Lasten LukuVarkaus-palkinnosta kisaavat seuraavat 6 ehdokasta:

  • Jukka Itkonen: Sirkusjuna saapuu kaupunkiin (Lasten Keskus)
  • Merja Jalo: Saalistaja, Nummelan ponitalli (WSOY)
  • Katja Krekelä: Hurjalinna (Tammi)
  • Roope Lipasti: Viikinkisolmu (WSOY)
  • Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina (Tammi)
  • Netta Waldén: Ruben ja kadonneet karaatit (WSOY)
Luku-urakka käynnistyi. Jokainen lapsiraatilainen lukee finaaliin päässeet kuusi kirjaa.
Luku-urakka käynnistyi. Jokainen lapsiraatilainen lukee finaaliin päässeet kuusi kirjaa.

Raati yllättyi siitä, että lopulta kuudesta ehdokaskirjasta kaikkiaan viisi kirjailijaa oli jo aiemmin ollut ehdolla eli Jukka Itkonen, Roope Lipasti, Sinikka ja Tiina Nopola sekä Netta Waldén. Raati innostui pitkästä aikaa myös perinteisestä Merja Jalon hevoskirjasta. Kolme kirjaa kuudesta kuuluivat jo aiemmin aloitettuihin sarjoihin. Tämä oli hyvin poikkeuksellista. Moniin aikaisempiin vuosiin verrattuna yllätyksenä voi pitää myös sitä, että viisi kirjaa kuudesta tuli kahdelta suurelta lastenkirjakustantajalta WSOY:ltä ja Tammelta. Vain Lasten Keskus jäi puolustamaan pieniä kirjallisuustoimijoita. Tässä suhteessa tilanne on hyvin poikkeuksellinen moniin aiempiin vuosiin verrattuna.

3.500 euron palkinnosta päättävät tänä vuonna kuusi lapsiraatilaista: Puurtilan koulun oppilaat Fanny Taskinen (3. lk), Jenna Hatva (5. lk) ja Ella Kettunen (6. lk) sekä Repokankaan koulun oppilaat Joakim Pirskanen  (6. lk), Helmi Tolvanen  (6. lk) ja Arttu Valjakka (6. lk).

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat Petri Pietiläinen (filosofian lisensiaatti), Minna Heikkinen (myymäläpäällikkö, Suomalainen Kirjakauppa Oy, Varkaus), Katriina Leväinen (osastonjohtaja Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosasto), Maija-Helena Soininen (projektiassistentti, Stora Enso Oyj) sekä Heli Sutinen (tapahtumatuottaja, Navitas Kehitys Oy).

LukuVarkaus-palkinnon voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan keskiviikkona 15.6.2016 Vekara-Varkaus festivaaliviikolla. LukuVarkaus-palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2001 ja se on jaettu sittemmin joka vuosi.

Kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti