Vekara-Varkaus herkuttelee ruokateemalla

Spread the love

Kesäkuun 13.-19. vietetään Varkaudessa 22. kertaa lapsiperheiden festivaaliviikkoa, Vekara-Varkautta.

Vuoden 2016 ruokateema kattaa pöytiä, tarjoaa katuruokaa, laittaa lapset kokkamaan ja kutsuu Kalevalaisiin pitoihin. Herkulliset tuoksut täyttävät Varkauden, kun pienet kokit leipovat ja tutustuvat uusiin makuihin. Bussiretki tehdään Tololan lammastilalle Kaitaisiin ja työpajojen ideat on saatu makeista ja suolaisista suupaloista.

Pipsa Hurmerinta

Pipsa Hurmerinta on festivaaliviikon kummina.
Pipsa Hurmerinta on festivaaliviikon kummina.

Vekara-Varkaus-festivaaliviikon vekarakummina toimii yhden pienen pojan ja kahden menestyneen keittokirjan äiti Pipsa Hurmerinta. ”Pipsan Keittiössä”-kirja ilmestyi vuonna 2012 ja ”Pipsan Keittokirja Pienille ihmisille” vuonna 2015. Pipsa Hurmerinta on kokki ja tv-juontaja, joka tunnetaan esimerkiksi suositusta Top Chef-ohjelmista.

Hän on työskennellyt pitkään mallina Pariisissa ja New Yorkissa ja valmistui ravintolakokiksi vuonna 2009. Nykyisin hänellä on oma yritys, joka tuottaa sisältöä ruoka-alan yrityksiin.

Pipsa on mukana festivaaliviikon Avajaisten puistojuhlassa Itsenäisyyden puistossa kaupungintalon kupeessa maanantaina 13.6. aamukymmeneltä. Maanantaina ja tiistaina hän pitää Warkaus-salin aularavintolassa työpajoja ”Herkkuhampurilaisia Pipsan tapaan”. Työpajassa valmistetaan herkullisia kasvispihveillä täytettyjä hampurilaisia. Pikkukokit oppivat helppoja ruoanlaittoniksejä ja nauttivat työpajan päätteeksi itse valmistamansa aterian.

Kokataan ja herkutellaan

 Vekara-Varkaus-festivaaliviikko herkuttelee ruokateemalla. Näilläkin kelpaa herkutella, sanovat Heli Sutinen tapahtumatuottaja (kuvassa vas.) ja tapahtuma-assistentti Tiina Nissinen. (Kuva: Vekara-Varkaus.)
Vekara-Varkaus-festivaaliviikko herkuttelee ruokateemalla. Näilläkin kelpaa herkutella, sanovat Heli Sutinen tapahtumatuottaja (kuvassa vas.) ja tapahtuma-assistentti Tiina Nissinen. (Kuva: Vekara-Varkaus.)

Joroisten 4H-yhdistyksen ”Pihamaalta pöytään”-työpajassa kokataan nokkoslettuja, leipää ja raparperikiisseliä. Samassa Päiviönsaaren koulun opetuskeittiössä Varkauden karjalaseuran väki opettaa perinteisten karjalanpiirakoiden tekoa.

Konttiravintola Morton järjestää supersuositun Jäätelöpajan ja Naurunpelastajat pitävän hauskan muffinityöpajan.

Kalevalaiset Vekarapidot tarjoavat kolmen ruokalalajin aterian kalevalaiseen tarinaan sijoitettuna. lauantaina Warkaus-salin aularavintolaan luotujen pitojen dramaturgiasta vastaa Iiris Salmela työryhmineen.

Kesäkatuiltana järjestetään katuruokatapahtuma, jonka toteutuksesta vastaa Hyvinvointia elintarvikkeista-hanke.

”Kasvisaarteen arvoituksessa” houkutellaan esiin ruokarohkeat salapoliisit ja tutustutaan kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin kaikin aistein. Toteutuksesta vastaa Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaiset.

Hertunrannan onkikoulussa näytetään, miten kalaa käsitellään ruoaksi. Vaaputtajien majn vetouistelukoulussa puolestaan Könönpellon Martat valmistavat rantakalaa syötäväksi. Lisäksi Vekaraviikon perjantaina Navitaksessa Sodexon ravintolassa on erikoisruokavalioiden Erimenu-päivä.

Leikitellään ruoalla

Kesäkatuillassa viime vuonna toteutettu Vekarakulkue saa jatkoa, kun työpajoissa luodut keittiöhahmot yhdessä muiden festivaaliviikon värikkäiden lapsiesiintyjien kanssa marssivat pitkin Kauppakatua.

Hertunrannan rantakatuun maalataan ruokalautasia ja kädentaidoissa huovutetaan kuppikakkuja.

Karkkitehtuuria-työpaja hassuttelee makealla, kun värikkäitä lakuista ja hammastikuista tehdään erilaisia geometrisiä rakennelmia kirjaston näyttelytilan työpajoissa. Vekaraviikon näyttelynä on kuvataiteilija Virpi Vesanen-Laukkasen Sweetie ja muita herkkuja-näyttely, joka täydentää karkkitehtuuria-teemaa. Taiteilijan karkkipapereista tehdyt teokset ovat esillä kesäkuussa kirjaston näyttelytilassa.

Vekaraherkku-reseptikisa

Tänä vuonna Vekara-Varkauden ruokateeman innoittamana haastetaan Varkauden talousalueen 4-12-vuotiaat lapset ja nuoret Vekaraherkku–reseptikisaan. Kisaan voit osallistua joko makealla tai suolaisella reseptillä, jonka hankinnassa saa käyttää aikuisen apua. Saapuneista resepteistä ne kaikkein herkullisimmat valikoi Vekarakummi Pipsa Hurmerinta. Kisan voittoreseptin lähettäjä palkitaan lahjakortilla.

Reseptit voi lähettää 20.5. mennessä joko sähköpostilla vekara@varkaus.fi tai postitse osoitteeseen: Vekara-Varkaus, Navitas 1, Wredenkatu 2, 78250 Varkaus.

Jätä kommentti