Veistoksia ja maalauksia taidemuseon näyttelyssä

Spread the love
Juha Lahtinen (kuvassa vas.) ja Tuomo Kukkonen ovat tyytyväisiä näyttelykokonaisuuteen ja luonnehtivat Varkauden taidemuseon tilaa kauniiksi. Kuvassa Lahtisen veistos "Kasvun voima" ja taustalla Kukkosen teos "Elokuu 1".
Juha Lahtinen (kuvassa vas.) ja Tuomo Kukkonen ovat tyytyväisiä näyttelykokonaisuuteen ja luonnehtivat Varkauden taidemuseon tilaa kauniiksi. Kuvassa Lahtisen veistos ”Kasvun voima” ja taustalla Kukkosen teos ”Elokuu 1”.

Puuveistokset ja akryylivärimaalaukset ovat Varkauden taidemuseon näyttelyn antia 24.1.2016 saakka. Veistokset ovat Pieksämäellä asuvan Juha Lahtisen ja maalaukset sulkavalaisen Tuomo Kukkosen. Molemmat taiteilijat lähestyvät lajinsa ilmaisutapaa havainnoimalla aihettaan käsitteellisesti ja uudistavasti.

Kuvanveistäjä, taidemaalari Juha Lahtinen käyttää veistoksissaan eri puulajeja, saattaa yhdistää metalleja tai käsitellä teosten pintaa väripigmenteillä tai tervalla. Kuvataiteilija Tuomo Kukkosen kuultavat, läpinäkyvälle akryylilevylle maalatut maisemat luovat ainutlaatuisen tila-illuusion.

– Maalausteni teemana on maisema. Työskentelen akryyliväreillä ja abstraktien maisemien värit ja tunnetilat nousevat teosten keskeiseksi sisällöksi. Maalauspohjana on akryylilevy ja teokset syntyvät levyn takapuolelle. Maalaaminen tapahtuu siis käänteisessä järjestyksessä ja osittain myös peilikuvana, Kukkonen kertoo työskentelystään.

– Asun maaseudulla vanhan kulttuurimaiseman ja luonnon keskellä. Maalausteni vähäeleisissä maisemissa on mukana vain aavistus todellisuudesta. Teosten sisältö tulee mielikuvituksesta, kokemuksista sekä näkemistäni paikoista ja luonnonilmiöistä, sanoo Kukkonen, jonka mielestä hänen maalauksistaan nousee esiin menetyksen, odotuksen ja kaipauksen tunnelma. Niistä rakentuu puhutteleva, yleiseurooppalainen yhteiskunnallinen sanoma – huoli vuosikymmeniä jatkuneesta maaseudun autioitumisesta.

Juha Lahtinen on siirtynyt vähitellen maalaamisesta veistämiseen – yhdistäen molempia elementtejä keskenään. Hänen maalauksiaan oli vuosikymmen sitten esillä näyttelyssä Varkauden taidemuseossa Ahlströminkadun varrella.

Puuveistoksia Lahtinen on tehnyt likimain 15 vuoden ajan. Häntä kiinnostavat tila, avaruus ja kolmiulotteisuus. Aiheet teoksiin löytyvät luonnosta ja taiteilijan omasta elämästä.

Perinteinen puu toimii parhaiten taiteilijan haluamalla tavalla. Leppä, koivu, kuusi ja mänty yhdistyvät kupariin, valurautaan tai teräkseen. Veistokset on usein viimeistelty öljyvärillä, erilaisilla väripigmenteillä tai tervalla.

– Puu on elävää ja lämmintä materiaalia. Kun puun saa käsiinsä, aina kannattaa miettiä, mitä lähtee tekemään. On nähtävä, mitä saa tehtyä ja tavallaan pitää mennä myös puun ehdoilla. En oikeastaan tee lainkaan luonnoksia, vaan veistän ja samalla työ etenee. Tavallaan muoto syntyy tehdessä, toteaa Lahtinen, jonka teoksia on ollut usein esillä puutaiteen ja nykytaiteen näyttelyissä Juvalla sekä kansainvälisissä symposiumissa Tsekeissä ja myös muualla.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Teksti ja kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti