Trafi valvoo autojen päästövikojen takaisinkutsuja

Spread the love

Takaisinkutsu on ajoneuvovalmistajan keino saada jo liikenteeseen päätyneestä ajoneuvosta valmistusvaiheen jälkeen havaitut viat korjatuksi. Ajoneuvovalmistajan tulee ilmoittaa takaisinkutsukampanjasta Trafille, jos poikkeama aiheuttaa huomattavaa haittaa ympäristölle tai vakavaa vaaraa liikenneturvallisuudelle.

Maahantuojat ottavat yhteyttä Suomessa olevien ajoneuvojen haltijoihin ajoneuvoissa havaituista poikkeamista. Jotta kaikki kampanjan piiriin kuuluvat ajoneuvot saadaan korjattua, muistutetaan asiasta useaan kertaan.

-Jos ajoneuvoa ei viimeisen kehotuksenkaan jälkeen ole korjattu, Trafi lisää ajoneuvon rekisteritietoihin keskeneräisestä takaisinkutsusta kertovan rajoitustiedon, joka johtaa korjaamattoman ajoneuvon hylkäämiseen määräaikaiskatsastuksessa. Suosittelen siis asiakkaita reagoimaan jo ensimmäiseen yhteydenottoon, jossa pyydetään tuomaan ajoneuvo korjattavaksi, tarkentaa tarkastaja Tuomas Peltokangas.

-Maahantuojat tulevat ilmoittamaan dieselmoottoreiden päästötapausta koskevien takaisinkutsukampanjoiden aloittamisesta. Kampanjat alkavat todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella ja kestävät ainakin vuoden. Tarvittavat korjaukset voidaan tehdä merkkihuollossa normaalin huollon yhteydessä tai erillisenä korjaustapahtumana. Nämä takaisinkutsukampanjat kuuluvat ilmoitusvelvollisuuden piiriin, joten tulemme seuraamaan niiden etenemistä täällä Trafissa, kertoo Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

Trafille ilmoitetut takaisinkutsukampanjat löytyvät netistä

Trafi seuraa ilmoitettujen kampanjoiden etenemistä ja julkaisee kampanjatietoa internetsivuilla www.trafi.fi/takaisinkutsut. Palvelu sisältää sekä käynnissä olevat että päättyneet takaisinkutsukampanjat.

-Viimeaikoina esillä olleiden dieselmoottoreiden päästöjä koskevia takaisinkutsukampanjatietoja ei vielä palvelustamme löydy. Tiedot kampanjoista lisätään palveluumme, kun maahantuojat saavat valmistajalta virallisen ilmoituksen kampanjan aloittamisesta ja näin ollen pystyvät tekemään takaisinkutsukampanjan aloittamisilmoituksen Trafille, kertoo Peltokangas.

-Maahantuojat ovat julkaisseet nettisivuillaan palvelut, joista kyseisten automerkkien omistajat voivat jo tarkastaa koskeeko dieselmoottoreiden päästötapaus omaa autoa.

Ajoneuvomallien vioista tietoja myös kansainvälisellä yhteistyöllä

Trafi saa tietoa ajoneuvojen turvallisuus- tai ympäristöasioihin vaikuttavista poikkeamista myös yleiseen tuoteturvallisuusdirektiiviin perustuvan, komission ja jäsenvaltioiden väliseen nopeaan tiedonvälitykseen tarkoitetun Rapex-järjestelmän avulla.

[sam id=4 codes=’false’]

Jätä kommentti