Ajovalot päälle ja renkaat kuntoon

Spread the love

Syystalven liukkaat ovat jo osassa Suomea alkaneet, joten nyt on oikea aika tarkastaa vanhojen talvirenkaiden kunto ja miettiä tarvetta talvirenkaiden vaihtamiseen. Päiväajovaloilla varustettujen autojen kuljettajien on myös muistettava ajovalojen käyttö.

LiikennekuvaAjovalot päälle – pelkät päiväajovalot eivät riitä hämärässä

Autossa on aina ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomio- eli päiväajovaloja. Pelkillä päiväajovaloilla saa ajaa vain valoisaan aikaan näkyvyyden ollessa hyvä.

– Iltojen pimetessä näkeminen ja näkyminen korostuvat. Jokaisen autoilijan kannattaa tutustua ajoneuvonsa valojen toimivuuteen. Perä pimeänä pelkillä päiväajovaloilla autoileva on riski itselleen ja muille näkyvyyden ollessa rajoitettu, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

NastarengasTalvirenkaat alle tarvittaessa, mutta viimeistään joulukuun alussa

Nastarenkaita saa käyttää tällä talvikaudella 1.11.2015 alkaen aina 4.4.2016 asti. Kaikissa autoissa saa käyttää nastarenkaita muinakin aikoina sään tai kelin niin edellyttäessä. Henkilö- ja pakettiautoihin talvirenkaat on kuitenkin vaihdettava viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä joulu-, tammi- ja helmikuun ajan.

Kokonaismassaltaan yli 750 kg:n ja enintään 3 500 kg:n perävaunuissa on käytettävä nastarenkaita, jos vetoautossa on sellaiset. Myös ulkomailla rekisteröityjen henkilö- ja pakettiautojen on käytettävä Suomessa talvirenkaita.

Urasyvyyden hyvä olla vähintään 4–5 mm

– Määräyksissä edellytetään talvirenkaille vähintään 3,0 mm:n urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä. Loskaisella kelillä tai muuten vaikeissa olosuhteissa renkaiden kulutuspinnan syvyyden olisi kuitenkin hyvä olla vähintään 4-5 mm, toteaa Pohjonen.

Auton ajo-ominaisuudet ja polttoaineenkulutus riippuvat suuresti rengaspaineista. Paineet on tarkastettava säännöllisesti ja myös aina, kun auton kuormitus muuttuu.

Nastarenkaat vai kitkarenkaat – käyttö ratkaisee

Kitkarenkaiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on parempi, mutta niiden teitä kuluttava vaikutus on kitkarenkaita suurempi.

Kuvat: Vesa Moilanen

Jätä kommentti