Kohta ajoneuvo vaihtaa omistajaa ilman paperisotaa – vakuuttaminen ja rekisteröinti yhdellä kertaa

Spread the love
IMG_0014
Kuva: Vesa Moilanen.

Marraskuun puolivälistä alkaen ajoneuvon omistajanvaihdoksen voi tehdä vakuutusyhtiöiden verkkopalveluissa samalla kun ajoneuvolle ostaa vakuutuksen. Trafi.fi-sivuilla omistajanvaihdoksen voi tehdä sähköisesti, jos ajoneuvolle on ostettu vakuutus etukäteen.

– Uudistuksella luodaan mahdollisuus paperittomaan ja sähköiseen rekisteröintiin, mikä luo kustannussäästöjä yhteiskunnalle sekä edistää asiakaslähtöisyyttä ja ympäristöarvoja. Uudistuksen on arvioitu maksavan itsensä takaisin noin vuodessa, kertoo Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro.

– Uudistus antaa asiakkaalle mahdollisuuden tehdä liikennevakuutuksen ja rekisteröinnin yhdellä kertaa ajasta ja paikasta riippumatta, vaikka kotoa käsin, toteaa Liikennevakuutuskeskuksen Lauri Linna, jonka mukaan tämä käy kätevästi oman vakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Yhtiöt ottavat palvelut käyttöön loppuvuoden ja ensi vuoden aikana. Palvelun saatavuutta voi tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Sähköinen rekisteröinti ei poista mahdollisuutta henkilökohtaiseen asiointiin. Rekisteröinnin voi hoitaa myös tuttuun tapaan rekisteröintejä vastaanottavassa vakuutusyhtiössä, katsastustoimipaikalla tai muulla taholla, joka toimii Trafin rekisteröintikumppanina. Myös yhä useampi autoliike voi hoitaa jatkossa rekisteröinnin auton oston yhteydessä.

Varmenne korvaa rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan

Ajoneuvon sähköisen varmenteen eli rekisteröintitodistuksen korvaavan turvakoodin ansiosta omistajan vaihdon rekisteröinnin yhteydessä ei tarvitse enää esittää mitään asiakirjoja. Käytännössä myyjä hakee Trafin sähköisen asionnin kautta ajoneuvolle varmenteen ja luovuttaa varmenteen ostajalle.  Tämän jälkeen ostaja rekisteröi ajoneuvon sähköisessä palvelussa varmenteen avulla.

– Ilmoittaja vastaa ilmoituksensa sisällöstä. Epäselvissä tilanteissa voivat myyjä ja ostaja tarvittaessa kirjallisella kauppakirjalla osoittaa luovutuksen yksityiskohdat kuten luovutuspäivämäärän, kertoo Pallaspuro.

Rekisteröintitodistuksen tekninen osa poistuu käytöstä vähitellen

Ajoneuvon rekisteröintitapahtumien yhteydessä luovutaan rekisteröintitodistuksien tulostamisesta heti marraskuussa, mutta määräaikaiskatsastuksesta asiakkaalle annetaan rekisteröintitodistuksen tekninen osa vielä vuoden 2016 ajan. Määräaikaiskatsastuksessa asiakkaalle luovutetaan katsastuksen tarkastuskortti, joka tulee pitää määräaikaiskatsastuksen piiriin kuuluvissa ajoneuvoissa ajossa mukana. Tarkastuskortista käy ilmi ajoneuvon katsastuksessa havaitut viat sekä seuraava katsastusajankohta.

– Ajoneuvon omistaja voi halutessaan tarkastaa oman ajoneuvonsa ajantasaiset tekniset tiedot Trafin sähköisistä palveluista. Palveluun voi kirjautua joko mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla. Omien tietojen tarkastamien on maksutonta, kertoo Pallaspuro.

Vuoden 2017 alusta alkaen lopetetaan kaikkien ajoneuvojen osalta myös teknisen osan antaminen katsastuksessa.

Vakuuttamisen ja rekisteröinnin sähköistämishanke on tehty yhteistyössä Trafin ja vakuutusalan kanssa.

Jätä kommentti