Hyvinvointi keskiössä Ruokatreffeillä

Spread the love
Nissinen ja Huttunen
”Hyvinvointia elintarvikkeista”-hankkeen projektipäällikkö Armi Nissinen ja Ravintola Kaks Ruusun kokki Marko Huttunen ovat hyvin toiveikkaina Ruokatreffeistä, joiden aikana on tarjolla lähiruokalounas.

Perjantaina 11.9. järjestetään ruokatreffit ja sadonkorjuutori Ravintola Kaks Ruusussa, nyt toista kertaa. Järjestäjätahoina ovat ”Hyvinvointia elintarvikkeista”-hanke yhdessä ravintolan ja seutukunnan lähiruokatoimijoiden kanssa.

Treffit käynnistyvät aamupäivällä yhdeltätoista, jolloin 200 ensimmäiselle asiakkaalle on tarjolla sadonkorjuun kunniaksi herkullista kasvissosekeittoa suoraan soppatykistä. Keiton tarjoajina ovat Kaks Ruusua ja K-Market Pirkka.

Pihamaalla on viimevuotiseen tapaan toriteltassa myynnissä lähiherkkuja ja kädentaitajien tuotteita. Uutuutena on pihamaalle tulossa myös eläinkuntaa maatilalta. Päivän aikana valitaan ”Kylän komein kasvis” ja kisaan ovat monenmoiset puutarhojen tuotteet tervetulleita – pelkästään kasviksen kokoon ei katsota.

Puoliltapäivin käynnistyvät aiheeseen liittyvät luennot ”nonstoppina”. Aiheina ovat mm. ”Hyvinvointia elintarvikkeista”-hankkeen esittely, valintojen merkitykset ravitsemusasioissa, mustikan terveysvaikutukset, REKO-lähiruokarenkaan toiminta ja myös yritystarinaa. Ja luentojen välillä vietetään ”kevyempi kahvitauko” – mitähän mahtaa olla kyseessä?

Kivannäköistä, maistuvaa ja terveellistä lautasella.
Kivannäköistä, maistuvaa ja terveellistä lautasella.
Vuosi sitten kysyttiin, jotta kenellä on kulmakunnan komein kasvis. Voiton vei tuolloin nauris.
Vuosi sitten kysyttiin, jotta kenellä on kulmakunnan komein kasvis. Voiton vei tuolloin nauris.

”Hyvinvointia elintarvikkeista”-hanke on pohjoissavolaisittain iso, ”miljoonahanke”, jossa toteuttajatahoina ovat Savogrow, Savonia AMK ja Navitas Kehitys.

– Hankkeen yhtenä kärkenä on tuotekehitys. Pyritään löytämään ja edelleen kehittämään tältä seutukunnalta lähtöisin olevia, uudentyyppisiä, hyvinvointia edistäviä tuotteita. Ja että koko ketjua saataisiin vahvistettua alkutuotannosta tuotteisiin asti, kertoo hankkeen projektipäällikkö Armi Nissinen.

Lähiruoka-asiaa on vahvasti tuotu esille paikallisesti Varkauden seudulla ja myös alueellisesti nelisen vuotta. Asian taustalla on valtakunnallinen, Maa- ja metsätalousministeriön lähiruokaohjelma. Lähiruoka onkin tullut hyvin esille hankkeiden kautta ja verkottuminen alueellisesti on antanut yrityksille mahdollisuuksia ja pontta liiketoimintaan ja myös uuteen liiketoimintaan.

– Ajatellen esimerkiksi marjoja – missään muualla maailmassa ei ole niin puhtaita ja hyviä marjoja kuin Suomessa. Kuinka niitä voitaisiin edelleen jatkojalostaa ja viedä eteenpäin – se on myös kansantaloudellisesti iso juttu, Nissinen sanoo.

Viime vuonna Ruoktreffeillä kävi yli puolentuhatta ihmistä – se oli todella hyvä startti. Toivotaan nyt vähintään yhtä suurta määrää ruoka-asioista kiinnostuneita treffiläisiä.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti