Talousasiat ja sääntely puhuttivat pop up -toimistolla

Spread the love
Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen oli ilahtunut hyvistä kohtaamisista pop up-toimistolla. Kahvittelemassa kävi yrittäjäjäsenien ohella myös muita yrittäjäkuntaan kuuluvia ja kuluttajia.
Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen oli ilahtunut hyvistä kohtaamisista pop up-toimistolla. Kahvittelemassa kävi yrittäjäjäsenien ohella myös muita yrittäjäkuntaan kuuluvia ja kuluttajia.

Lauantaina 5.9. on Yrittäjän päivä ja sen kunniaksi Savon Yrittäjät halusi tehdä jotakin erilaista. Kuluvan viikon aikana jalkauduttiin pois Kuopion toimistolta Pohjois-Savon alueella ja keskiviikkona oli vuorossa Varkaus, jossa pop up-toimistolla pistäytyi kahvittelemassa ja kuulumisia vaihtamassa  Päivän mittaan runsaasti väkeä.

– Arvokkain tapa työllistää – on työllistää itsensä. Yksinyrittäjiä on n. 65 %suomalaisista yrityksistä – pois lukien maatalous. Yksinyrittäjien määrä on kasvanut rajusti 2000-luvulla, n. 40.000 yksinyrittäjää on tullut lisää, totesi Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen, jonka mukaan tähän on ollut vaikuttamassa työllisyystilanne ja yleinen yrittäjäaktiivisuus – yrittäjyydestä ymmärretään aiempaa enemmän.

Nykänen myös muistutti pk-yritysten työllistävästä vaikutuksesta. 2000-luvun alussa on syntynyt yli 100.000 uutta työpaikkaa nimenomaan pk-yrityksiin. Työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometrin mukaan työntekijät voivat huomattavasti paremmin pienyrityksissä, verrattuna suuryrityksiin.

– Pitää muistaa, että yrittäjät mahdollistavat palvelut. Ja oman paikkakunnan palvelut eivät säily, jos niitä ei käytetä. Ihmisten pitää oppia ottamaan vastuuta, antaa yrittäjille mahdollisuus yrittämiseen, eikä kadehdita, jos yrittäjä onnistuu.

Nykäsen mielestä yrittäjyyden eteen on saatu asioita aikaiseksi, mutta olisi ymmärrettävä myös mahdollisuus epäonnistua.

– Meillä Suomessa on jopa rikollisen asemassa, jos yritys on mennyt konkurssiin. Kuitenkin konkurssin tehneistä vain pieni murto-osa on rikollisia. Voihan työntekijäkin epäonnistua – miksi ei myös yrittäjä?

– Kun tämä saataisiin muutettua ja annettaisiin mahdollisuus henkilökohtaiseen konkurssiin, niin pystyisi yrittämään uudestaan. Meillä tarvitaan asennemuutosta – esimerkiksi Yhdysvalloissa konkurssi on ”meriitti” – eli henkilö tietää, miten ei pidä toimia.

Toiminnan mahdollistaminen

IMG_0011Yrittäjyys luo elinvoimaa ja vain kilpailu jalostaa. Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen sanoo, että monesta yrittäjämäisestä ihmisestä ei olisikaan palkkatyöhön toisen palvelukseen. Yrittäjä haluaa itse tehdä päätöksiä ja viedä elämäänsä. Yrittäjiksi aikoville hänen viestinsä on, että kannattaa miettiä hyvin tarkkaan liikeideaa, mistä asiakkaat tulevat ja miten tulonmuodostus tapahtuu. Eli ei pidä lähteä ”pakkoyrittäjyyteen”.

– Tässä asiassa auttaa Varkaudessa Uusyrityskeskus Wälkky, siellä selvitetään asiat, mietitään kaikessa rauhassa ja tehdään päätös harkiten.

Hän myös muistuttaa, että yritysten on toiminnan alusta alkaen pystyttävä pitämään oman yrittäjäeläkkeen maksaminen kunnossa, koska koskaan ei tiedä esimerkiksi sairastumisiaan ja Kelan päiväraha määräytyy YEL:n tason mukaan.

– Jos et pysty maksamaan itsellesi eläketurvaa, niin lopeta yritystoiminta, hän sanoo.

Maamme yrittäjistä yli puolet on yli 50-vuotiaita. Nykänen tähdentääkin, että ”viimeistään viisikymppisenä” olisi mietittävä, miten yritystoiminta siirretään yhteiskunnassa eteenpäin.

– On järjetöntä tuhlausta, että joku lopettaa ja toinen aloittaa samalla alalla – kun olisi olemassa toiminimi ja infrastruktuuri valmiina. Pidä yritys myyntikuntoisena ja myy silloin, kun yritys tekee tulosta ja on siirtokelpoinen. Myy silloin, kun yritys on hyvässä kunnossa, vaikka et olisikaan vielä eläkeiässä, hän vinkkaa. Ja toisaalta – jos yritystoiminta ei kannata ja ei keksi miten saattaa yritys kannattavaksi, Nykäsen mukaan on osattava lopettaa ajoissa.

”Tavalliselle kansalaiselle” Nykäsen viesti on selkeä.

– Äänestäjän pitää ymmärtää, että politiikoilla on edessään ikäviä päätöksiä. Meillä ei voida velan varaan elää ja pitää elintasoa velanotolla. Velkaantuminen pitää saada poikki, mutta kenelläkään ei ole ”taikakiveä”, jolla elinkeinoelämä saadaan lähtemään kovaan nousuun.

Keskiviikkopäivän pop up-toimistolla puheenaiheina olivatkin Suomen talous, korkeat verot sekä julkisen hallinnon paisuminen ja karkaaminen käsistä. Kuitenkin yksi puheenaihe oli ylitse muiden – sääntely.

– Meillä on turhia säädöksiä – sen kaikki puolueet tunnustavat. Siihen asiaan liittyy myös se, että virkamiesten käyttäytyminen pitää saada muuttumaan. Ettei ajateltaisi, miten joku asia estetään, vaan miten se mahdollistetaan.

Vesa Moilanen

Jätä kommentti