Vaihtoehtoiset käyttövoimat lisääntyvät Suomen autokannassa

Spread the love

Volkswagen

Toyota
Toyota ja Volkswagen ovat Trafin tilastojen mukaan liikennekäytössä olevien henkilöautojen kärjessä.

Liikennekäytössä oli Suomessa kesäkuun lopussa 5,11 miljoonaa ajoneuvoa, mikä on prosentin enemmän kuin vuotta aikaisemmin, selviää Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tilastoista. Henkilöautojen osuus oli 2,67 miljoonaa, joka on 0,8 % edellisvuotta enemmän.

Henkilöautokanta kasvoi viime vuoden kesäkuuhun verrattuna eniten Keski-Pohjanmaalla (1,3 %) sekä Uudellamaalla (1,2 %). Vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttävien henkilöautojen, kuten sähköautojen, määrä on kasvussa, vaikka niiden osuus kaikista henkilöautoista on edelleen pieni.

Vaihtoehtoiset käyttövoimat edelleen nousussa

Vaihtoehtoisia käyttövoimia käyttävien henkilöautojen osuus kaikista henkilöautoista on edelleen pieni, 0,23 % (lukuun eivät kuulu itselataavat hybridihenkilöautot), mutta niiden määrä jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi sähköautoja on nyt kannassa 481 kappaletta, kun viime vuoden vastaavana ajankohtana niitä oli 246. Tämä tarkoittaa 96 % kasvua.

Bensiini-etanolikäyttöisten henkilöautojen määrä on kasvanut 8,8 % viime vuoden aikana, ja niitä oli liikenteessä kesäkuun lopussa 3 403 kappaletta. Maakaasukäyttöisiä henkilöautoja oli liikenteessä 198 ja bensiini-maakaasukäyttöisiä 915. Myös hybridihenkilöautojen määrä on kasvanut viime vuodesta (32 %).

Eniten vuonna 2006 käyttöönotettuja autoja

Suomessa on eniten vuonna 2006 käyttöönotettuja henkilöautoja (156 904 kappaletta). Niiden osuus kaikista liikennekäytössä olevista henkilöautoista on 5,9 %. Liikenteessä olevista henkilöautoista 19 % on alle 5-vuotiaita, eli ne on otettu käyttöön vuonna 2011 tai sen jälkeen.

Eniten uusia autoja (0–4-vuotiaita) on Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa uusia autoja on vähiten. Esimerkiksi Uudellamaalla 0-4-vuotiaita henkilöautoja on noin 30 % kaikista henkilöautoista, kun taas Pohjois-Karjalassa vastaava luku on 12,7 %.

CO2-päästöt ovat selkeästi alhaisempia 0–4-vuotiailla henkilöautoilla. Ne ovat noin 19 % alhaisemmat kuin 5–9-vuotiailla autoilla ja noin 25 % alhaisemmat kuin 10–14-vuotialla autoilla.

Toyota ja Volkswagen suosituimpia henkilöautoja

Liikennekäytössä olevien henkilöautojen kolmen kärkeä edustavat Toyota Corolla, Volkswagen Golf ja Toyota Avensis. Toyota ja Volkswagen pitävät kärkisijoja myös kaikkien alle 20-vuotiaiden autojen suosituimpina merkkeinä. Skodan suosio on kasvanut selkeästi, erityisesti uudemmissa (0–4-vuotiaissa) autoissa. Mercedes Benz taas on erityisen suosittu merkki 20–24-vuotiaiden autojen ikäryhmässä.

Mopojen suosio laskee edelleen

Kevyitä nelipyöriä (L6e-luokka), joihin kuuluvat mm. mopoautot ja osa mönkijöistä, oli liikennekäytössä kesäkuun lopussa 10 142, mikä on 0,6 % edellisvuotta vähemmän. Vaikka tähän luokkaan kuuluvien mopoautojen määrä kasvoi 2,6 % , on  kasvu huomattavasti pienempää kuin edellisvuosina. Vuosina  2011–2012 kasvua oli 24,2 % ja  vuosina 2012–2013 11,9 %.

Liikennekäytössä olevia moottoripyöriä oli tämän vuoden kesäkuussa 0,8 % edellisvuotista enemmän. Mopojen määrä taas on edelleen laskenut. Niitä oli liikennekäytössä kesäkuussa 198 306, mikä oli 5,1 % edellisvuotista vähemmän. Eniten mopoja on ollut liikenteessä kesällä 2011, jolloin niiden määrä oli lähes 229 000.

Liikennekäytössä olevia pakettiautoja oli kesäkuun lopussa 310 955, kuorma-autoja 99 587 ja linja-autoja 12 195. Pakettiautojen määrä kasvoi vuodentakaiseen 1,1 %, kuorma-autojen ja linja-autojen määrät taas laskivat 0,9 % ja 0,8 % viime vuodesta.

Rekisteristä poistettujen ajoneuvojen määrän odotetaan kasvavan romutuspalkkiokokeilun myötä

Rekisteristä lopullisesti poistettujen ajoneuvojen määrä oli alkuvuonna 27 228, mikä on 5,3 % vähemmän kuin tammi–kesäkuussa 2014. Autoista 98,2 % poistui rekisteristä yksityisen tekemän romutuspoiston takia. Loppuvuonna romutuspoistojen odotetaan lisääntyvän heinäkuussa alkaneen romutuspalkkiokokeilun myötä.

– Sekä turvallisuus- että CO2-päästöjen näkökulmasta uudempi auto on kannatettavampi vaihtoehto kuin vanha. Vaikka henkilöautokanta uusiutuukin melko hitaasti, merkittäviä eroja päästöjen osalta on jo nähtävissä. Toivotaan, että trendi jatkuu vähintään samanlaisena, kommentoi Trafin tietojohtaja Juha Kenraali autokannan uudistumista.

Tilastoaineisto

Tilastot ajoneuvokannasta ja liikennekäytössä olevista ajoneuvoista kunnittain löytyvät osoitteesta http://www.trafi.fi/palvelut/tilastot/tieliikenne/ajoneuvokanta

Jätä kommentti